anna-ute_new_largeNu finns MSC-certfierad östersjötorsk i frysdisken
– Valet av fisk gör skillnad. En tydlig märkning är ett villkor för konsumenterna ska kunna välja hållbar fisk. Vi vill vara världsledande på hållbar mat och vårt mål är att hela sortimentet av vildfångad fisk ska vara MSC -certifierat senast 2012, säger Anna Broekman (foto), kommunikationschef på Findus, som knappt ett decennium efter att forskarna larmade om det allvarliga läget för torsken nu lanserar den första MSC-märkta Östersjötorsken i frysdisken.
 
Krisen för Östersjötorsken i början av 2000-talet ledde till en intensiv debatt om torskkvoter, förvaltningsplaner och kraftigt minskad försäljning här hemma av fryst Östersjötorsk. Findus stoppade exempelvis sin försäljning i Sverige av den omdebatterade frysta Östersjötorsken, berättar bolaget i ett pressmeddelande..
 
Sedan i juni i år är stora delar av det svenska torskfisket öster om Bornholm certifierat enligt Marine Stewardship Council, MSC, det ledande internationella certifieringsorganet för vildfångad fisk. Findus är nu först ut att lansera MSC-märkt fryst Östersjötorsk.
 
– Att äta hållbart fångad Östersjöfisk är ett bra val. Både torsken, yrkesfiskarna och konsumenterna är vinnare när fisken kan spåras från båt till tallrik. Det är ett stort steg framåt att vi har kunnat gå från ett hårt överfiskat bestånd till dagens situation, där det nu går att köpa MSC-märkt Östersjötorsk i mataffären, säger Inger Näslund, expert på fiskefrågor hos WWF. 
 
WWF och Findus ska i en gemensam satsning sprida kunskap om att valet av hållbar fisk gör skillnad – via hemsidor, bloggar och sociala medier. Människor uppmuntras även att avge WWFs Östersjölöften, skicka e-vykort och bli Östersjöfadder hos WWF, meddelar man.  
 
– Konsumenterna kan känna sig säkra på att den nya MSC-certifierade torskfilén är fullt spårbar och kommer från hållbara fiskbestånd, säger Minna Epps, verksamhetschef för Östersjöområdet på MSC, som välkomnar Findus lansering och informationssatsningen.
 
/FoodMonitor

t20