a3541”Det är enkelt
att göra skillnad”
Enligt FN arbetar idag 215 miljoner barn, varav 60 procent återfinns inom jordbrukssektorn. Detta är oacceptabelt och ett brott mot FN:s barnkonvention. Företag, konsumenter och beslutsfattare måste gemensamt sluta upp bakom arbetet för barns rättigheter, menar Fairtrade. "Att barn arbetar istället för att leka och gå i skolan är ett av världssamfundets största misslyckanden”, kommenterar Emma Rung (foto), tf generalsekreterare på Fairtrade Sverige, i samband med ett pressmeddelande.
 
Fairtrades kampanj, Fairtrade Fokus, startar den 8 oktober. I samband med detta släpps Fairtrade-rapporten 2011 – Gemensamma krafter mot barnarbete, med konkreta uppmaningar om vad företag, kommuner och landsting och enskilda konsumenter bör göra.
 
– Att barn arbetar istället för att leka och gå i skolan är ett av världssamfundets största misslyckanden. Det vill vi rikta fokus mot i årets kampanj och få ännu fler konsumenter att upptäcka hur enkelt det är att göra skillnad med sina val i butiken, säger Emma Rung tf generalsekreterare på Fairtrade Sverige.
 
Fakta: Fairtrade Fokus, som pågår vecka 41 - 42, arrangeras för femte året i rad, och varje år genererar kampanjen ett allt större engagemang från allt fler aktörer. Konsumenten kommer att få möta Fairtrade i allt från rikstäckande reklamfilm till hundratals aktiviteter på stan. Dagligvaruhandeln kommer delta genom skyltning, butiksprovningar och fikapauser i minst 1000 butiker. Dessutom förväntas en halv miljon personer delta i Fairtrade Challenge – världens största Fairtrade-fika den 19 oktober.
 
/FoodMonitor

t20