baconscanimg_5008
Scans bacon klarar inte svenskmärkning
Köttbolaget Scan får inte använda den nya märkningen Svenskt kött på sitt bacon. Anledningen är att baconet, som kommer från svenska grisbönder och styckas på slakteriet i Kristianstad, förpackas i bolagets anläggning i polska Swinoujscie. Scan överväger nu att använda en annan märkning eller att försöka påverka så att reglerna ändras. Det rapporterar ATL.
 
”Det finns en risk för att det här märket urholkas och blir tandlöst om det inte går att använda. Vi får försöka märka förpackningarna på andra sätt för att visa att de innehåller svenskt kött. Ett exempel kan vara att trycka en svensk flagga på baconpaketet för att visa köttets ursprung”, säger Margareta Thorgren, kommunikationschef på Scan, till ATL.
 
citygrosssvensktkottmarkningMärkningen Svenskt kött har tagits fram i ett samarbete mellan branschorganisationen Svenskt kött och LRF. Syftet är att visa på mervärdena hos det svenska köttet och förbättra de ekonomiska villkoren för de svenska köttbönderna. Enligt märkningsreglerna måste köttet produceras och förpackas i Sverige. 
 
Nu riskerar Scans bacon, som utgör cirka 40 procent av den svenska marknaden, att diskvalificeras om inte reglerna ändras. Alternativt måste bolaget avstå märkningen. 
 
”Nu har märkningen kommit till stånd och vi känner att vi kan ta upp frågan om ändring av kriterierna på agendan. Ändras inte kriterierna får vi respektera det och avstå från märkningen på bacon”, säger Margareta Thorngren till ATL.
 
/FoodMonitor
 

t20