Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
Död mus, blod, köttrester och fluglarver där slaktkroppar förvaras – på litet slakteri
I dagarna har Livsmedelsverket förelagt ett litet slakteri i Gävleborgs län att vidta åtgärder för att rengöra och förhindra angrepp från gnagare. Detta efter det att allvarliga avvikelser konstaterats vid två olika tillfällen.
"Vid inspektionen sågs en död mus i musfällan i lågbanekylen där slaktkroppar förvarades från föregående slakt. Det fanns också en både levande och döda flugor och fluglarver i den kylen", skriver Livsmedelsverket i ett föreläggande om en kontroll man genomförde på slakteriet i maj.
”Livsmedelslokalen hade ej rengjorts sedan föregående slakt som hade skett en vecka tidigare. I slakthallen och i de två kylrummen sågs smuts på väggarna, golvet och dörrar. På golvet fanns det blod och köttrester samt fluglarver.”
Vid den uppföljande inspektionen förar månaden ska dessa brister ha konsteterats:
”Vid inspektionen sågs att Fanns det spår av musspillning och ett öppet avlopp fanns i slakthallen.”
”Kylrummens väggar och kyldörren var ej rena. En krok i kylen var ej ren. I styckningslokalen hittades musspillning och fluglarver.”
Livsmedelsverket kräver att slakteriet åtgärdar bristerna senast den 12 augusti.
/FoodMonitor