Grekiska grill & bar produktion har märkt kött från äldre får som "lammfilé souvlaki" – uppgift från Livsmedelsverket som lagt förbud
Restaurangkedjan Grekiska grill & bars produktionsbolag GK Production AB i Södertälje ska enligt Livsmedelsverket vilselett genom att felmärka produkten "lammfilé souvlaki". Istället för lamm innehåller den kött mutton, alltså kött från äldre får.
”Denna skillnad är betydande och vilseleder konsumenten om produktens verkliga innehåll”, skriver myndigheten i dagarna i ett förbud.
”Mutton avser kött från får som är äldre än ett år, oftast mellan två och tre år eller äldre, medan lammkött kommer från unga får under ett år. Mutton har en kraftigare smak och en segare konsistens jämfört med lamm, vilket gör djurets ålder avgörande för korrekt information till konsumenten. I de handelsdokument som företaget mottagit från leverantören specificeras att produkten är mutton (fårkött). Denna information har inte överensstämt med den märkning som företaget använt på produkten. Mot denna bakgrund förbjuder Livsmedelsverket att företaget märker och säljer fårkött som lamm.”