Stockholms miljöförvaltning stoppar servering av oförpackad och omärkt Escolar på Sushi Sukai AB
Restaurangen Sushi Sukai AB på Hantverkargatan i Stockholm har i dagarna förbjudits att servera fisken Escolar (Lepidocybium flavobrunneum /red) oförpackad och omärkt till sina kunder. Miljö- och hälsoskyddsnämnden på Stockholms stad har fattat beslutet efter en inspektion som ska ha avslöjat brister i hanteringen av fisken som innebär hälsorisker för konsumenter.
”Miljö- och hälsoskyddsnämnden bedömer att riskerna för konsumenterna är så stora att beslutet ska gälla omedelbart”, skriver myndigheten.
Bakgrunden till beslutet är en inspektion den 14 januari 2025, då det upptäcktes att Sushi Sukai AB serverade Escolar utan att följa gällande föreskrifter.
Fisken får enligt EU-regler endast säljas förpackad och märkt med information om tillagning och risker för matsmältningsproblem. Sushi Sukai AB använder en metod där fisken sotats med en gasolbrännare, men Miljöförvaltningen bedömer att denna metod inte är tillräcklig för att garantera säker konsumtion.
Escolar som inte tillagats på rätt sätt kan påverka konsumenter negativt.
”Escolar, liksom ruvett (även kallad oljefisk), innehåller en sorts fett, så kallade vaxestrar. Om fisken inte steks eller grillas kraftigt så att fettet försvinner, kommer vaxestrarna att ge besvär vid konsumtion. Besvären yttrar sig som magbesvär och kan ibland misstolkas som en överkänslighetsreaktion”, skriver Livsmedelsverket på sin sajt.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden har därför vidtagit omedelbara åtgärder för att skydda konsumenterna. Sushi Sukai AB har informerats om förbudet och ombeds att vidta åtgärder för att säkerställa att de följer reglerna framöver.
FoodMonitor söker Sushi Sukai AB.
/FoodMonitor
Fakta: Enligt förordning (EG) 178/2002 får livsmedel inte släppas ut på marknaden om de inte är säkra. Livsmedel ska anses som icke-säkra om de är skadliga för hälsan eller otjänliga som människoföda. I detta fall bedömer Stockholms stad att den oförpackade och omärkta Escolar inte uppfyller säkerhetskraven, eftersom viktig information om beredning och risker saknas. Enligt förordning (EG) nr 853/2004 ska fiskprodukter från familjen Gempylidae, som Escolar, vara förpackade och märkta.
Denna artikel har delvis skrivits med hjälp av AI.