FoodMonitor har tidigare berättat om möglet på slakteriet Lövsta Kött AB i Uppsala. Nu verkar måttet vara rågat för huvudskyddsombudet på arbetsplatsen som begärt att Arbetsmiljöverket lägger ett föreläggande eller förbud mot bolaget.
”Den 23/11-16 flyttade vi ut ur befintlig byggnad, slakteriet Lövsta anläggningsnummer 366 och ut i baracker på grund av mögel. Detta gjordes efter det att flera av Livsmedelsverkets medarbetare visat tecken på mögelrelaterade hälsobesvär”, skriver huvudskyddsombudet i en begäran till Arbetsmiljöverket.
”Efter det har man tagit mögelprover i undervåningen, där svaret visar både på mögelförekomst och fuktskador. Nu vill fastighetsägaren att vi åter igen ska flytta in och arbeta i dessa lokaler. Nu råder det delade meningar mellan vår arbetsgivare som inte äger byggnaden och fastighetsägaren om hur farlig denna exponering är.”
Livsmedelsverket, som är arbetsgivare för de drabbade personerna, säger i dagarna nej till att flytta tillbaka personalen till den mögelangripna lokalen. Myndigheten ser också som sista åtgärd att flytta all personal från slakteriet. Även slakthallen. Det skulle innebära att produktionen helt upphör.
”Vi kan inte tillåta att personalen flyttar in till lokaler där man så tydligt påvisat fukt- och mögelproblem”, skriver ansvariga på Livsmedelsverket i ett brev i dagarna till huvudskyddsombudet.
”Vi har även påpekat för Lövsta Kött AB att medarbetar fortfarande har symptom som kan härröra från mögel trots att de inte vistas i kontoren utan enbart i stall och slakthall. Vi råder inte över arbetsplatsen och kan således inte själva vidta åtgärder i lokalerna eller utföra egna undersökningar. Eftersom vi inte kommer längre i dialogen med företaget kvarstår endast en åtgärd. Att helt ta bort vår personal från anläggningen, inklusive stall och slakthall. I dagsläget är vi dock osäkra på om vi har tillräckliga underlag för denna åtgärd.”
UPPDATERAD 2017-03-27
Kommentar från Lövsta Kött:
"Vi för konstruktiva och framåtgående diskussioner med Livsmedelsverket och välkomnar att Arbetsmiljöverket gör en prövning i detta", skriver Jesper Gunnarsson Berg, vd i Lövsta Kött, i ett mejl till FoodMonitor.
/FoodMonitor
FoodMonitor-Fakta:
Det är Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som äger den aktuella fastigheten.