Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
{akeebasubs !*}
Facket: Missförhållanden på Sodexo Stjärnköket i Arlandastad
Det här är en plusartikel. Prenumerera på plus i 6 månader eller ett år. Med plus får du obegränsad tillgång till FoodMonitor. 
Prenumerera här!
Är du redan prenumerant behöver du bara logga in för att läsa artikeln. 
{/akeebasubs}
{akeebasubs *}
Facket: Missförhållanden på Sodexo Stjärnköket i Arlandastad
Personal som har ångest och sömnsvårigheter. Hög sjuknärvaro. Rädsla för repressalier och hot från arbetsgivaren. Personal som klättrar 5-6 meter upp i hyllställningar. Mögel i tak. Fackföreningen Kommunal slår larm om dessa och andra missförhållanden hos den KRAV-certifierade färdigmattillverkaren Sodexo Stjärnköket i Arlandastad. Idag svarar bolaget på kritiken.
– Vi tar det här på största allvar, säger Susanne Fridlund, distriktschef på Sodex AB.
– Det fanns ett antal akuta brister och de är åtgärdade.
Facket säger att man redan i februari förra året påpekade för Sodexo att brister i arbetsmiljön skulle åtgärdas. Detta efter det att facket under en längre tid fått uppgifter om dessa. Men nu mer än ett år senare består problemen, enligt facket.
Här är några av de allvarligaste problemen på Sodexo Stjärnköket som facket upptäckt:
”Man upplever att arbetsledarna pressar personalen för hårt. Flera har skrivit arbetsskador och det har varit hög sjukfrånvaro. Sjuknärvaron är också hög då flera uppger att de går till jobbet trots sjukdom och smärta.”
”När det inte finns någon med truckkort så klättrar personalen 5-6 meter upp på hyllställningar och tar ner det som de behöver.”
”Flera av personalen vittnar om en rädsla att framföra synpunkter gällande sin arbetssituation. Man är rädd för att få repressalier av arbetsgivaren. När man lyft en arbetsmiljöfråga har man till exempel fått till svar: om du inte orkar så får du sluta.”
När facket var på besök på arbetsplatsen den 20 februari fann man bland annat det här:
”Mögel i taket i flera delar av lokalen.”
”Förpackningar staplas upp till taket. Rasrisk och olycksrisk.”
”Många arbetsmoment under dagen som påfrestar axlar, nacke, och rygg.”
”Tunnor med diskmedel på 258 kilo lyfts för hand och i samma rum blockeras ögonsköljen.”
”En nödutgång är blockerad av ett städredskap, skurmaskin. Detta har påpekats innan av lokalt skyddsombud med inte fått något gehör.”
Enligt facket tyder bristerna på att bolaget tappat kontrollen över arbetsmiljön i anläggningen.
”… arbetsplatsen har ett obefintligt systematiskt arbetsmiljöarbete och uppfyller inte lag och förskrifter inom arbetsmiljölagstiftningen”, skriver facket i en kommentar.
I dagarna har facket lämnat in en anmälan om oegentligheterna på Sodhexo Stjärnköket till Arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljöverket meddelar att man kommer att göra en inspektion av den aktuella anläggningen den 26 april.
På Sodexo har man alltså redan börjat vidta åtgärder.
– Möglet i taket berodde på ett byggfel. Fastighetsägaren bytte plattorna för ett par veckor sedan. Så den punkten är åtgärdad. Det står att arbetskläder saknas i rätt storlek vi har säkerställt att det finns arbetskläder. Den blev jag faktiskt förvånad av att den kom upp för vi har så klart arbetskläder.
– Enligt anmälan har någon klättrat fem sex meter upp. Det är ingenting som finns i våra rutiner att någon ska klättra. Behöver man ta ner något ska det ske med truck.
– Alla de här synpunkterna har vi gått igenom och säkerställt att de är åtgärdade om det har funnits några brister.
Sodexo kommer även att göra riskanalyser av arbetsplatsen utöver de omedelbara åtgärderna.
– Det var det kortsiktiga och det akuta. Men sedan så kom det upp en del synpunkter om stress bland annat och det är ett långsiktigt arbete så vi gör nu både riskanalyser och skyddsronder utifrån det. Det är någonting som vi gör regelbundet och nu gör vi dem en extra gång för att säkerställa att det inte uppkommit något nytt. Utifrån det här tar vi fram handlingsplaner, säger Susanne Fridlund.
Facket säger också att ni pressar personal och att det är hög sjuknärvaro?
– Det är det vi måste utreda för det är ingenting som har fram till kommit till oss chefer tidigare. Det är det som de här riskanalyserna ska leda fram till för det handlar om fysisk och psykosocial arbetsmiljö.
Enligt facket vill arbetstagare inte vittna om brister med rädsla för repressalier. Hur ser du på det?
– Det tar vi verkligen på största allvar och det är något som analyserna ska leda fram till. Var sker det här någonstans? Och vilken chef är det som spridit oron?
Man pratar också om att det finns mögel i taket. Stämmer det?
– Det var inte en lokal där vi hanterar livsmedel utan det var ett lager.
Kunderna till Sodexo Stjärnköket är äldreomsorgen och sjukhusen Karolinska och Södertälje sjukhus. Totalt arbetar cirka 80 personer i anläggningen i Arlandastad.
Vad säger ni till era kunder om det här?
– Vi tar det på största allvar och ska verkligen gå till botten med det här och se vilka eventuella brister har vi och åtgärda dem. Det är min högsta ambition att det ska vara en bra arbetsplats och att vår personal ska trivas och må bra.
Ni verkar hålla med facket i det mesta av kritiken?
– Vi ser allvarligt på om det finns personer som inte vågar prata om olika problem med sin chef. Det kom som en överraskning för mig. Jag vet inte hur många man pratat med och hur många som upplever detta. Min egen upplevelse är att det är högt i tak på de möten som jag haft med representanter från Stjärnköket. Vi diskuterar arbetsmiljö i stort och smått. Vi kommer nu att skaffa oss mer information om vad som ligger till grund för de rädslor som man framfört till Kommunal så att vi kan vidta åtgärder, säger Susanne Fridlund.
HÅKAN FRISELL
{/akeebasubs}