Uppsala: Liten flicka skadad – köttbullar från Tulip innehåller äggprotein
I dagarna blev en liten flicka i Uppsala dålig efter att ha ätit köttbullar från livsmedelsföretaget Tulip Food Company AB i Hisings Backa. Miljökontoret i Uppsala åkte direkt ut och tog prover. Idag kom analyssvaret – köttbullarna innehåller äggprotein. Det står inte på förpackningen.
Enligt Livsmedelsverket kommer ”med största sannolikhet ett RASFF utfördas”.
(RASFF är ett europeiskt livsmedelarm som går ut till medlemsländerna inom EU /red)
De aktuella bullarna är “Ekologiska nötköttbullar” och tillverkas enligt uppgift av Tulip i Danmark. Bäst före datum är den 17 december.
Den analys som genomförts visar att köttbullarna innehåller mer än 300 milligram äggprotein per kilo. Fler analyser är enligt uppgift på gång för att få till en noggrannare haltbestämning.
Även Göteborgs Stad har inlett en utredning av ärendet.
FoodMonitor söker ansvariga på Tulip.
/FoodMonitor
FoodMonitor-Fakta: Tulip Food Company AB. Omsättning: 659 miljoner kronor (2016-09). Resultat före skatt: 328 000 kronor. Antal anställda: 98.
Bilden: Inte den aktuella batchen. Foto: Yvonne Linné, inspektör på livsmedelskontrollen på Uppsala kommun.