Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
Livsmedelsverket lägger föreläggande vid vite mot Compass Groups anläggning i Umeå
Livsmedelsanläggningen Medirest i Umeå, som drivs av företaget Compass Group AB i Kista, tillverkar mat till bland annat gamla och sjuka. Men Medirest har under flera år misskött grundläggande dokumentation av maten när det gäller värmebehandling och kylning. Det kan utgöra en allvarlig risk för konsumenter. Det påstår Livsmedelsverket som i dagarna lagt ett föreläggande mot bolaget som man förenat med ett vite på 20 000 kronor.
”När mat produceras till en känslig konsumentgrupp är det särskilt viktigt att bolaget har riskbaserade förfaranden för sin verksamhet. Konsekvenserna kan bli stora om riskbaserade förfaranden saknas”, skriver myndigheten i ett beslut
”Trots påtalanden från kontrollmyndigheten har bolaget inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att varaktigt åtgärda avvikelserna.”
Medirest tillhandahåller enligt Compass Group AB:s webbplats ”måltider och service till sjukvård och äldreomsorg över hela Sverige och är marknadsledare inom måltider till sjukhus”.
Bolagets kunder är 11 sjukhus runt om i landet. Däribland universitetssjukhuset i Umeå, Danderyds sjukhus, och Capio S:t Görans Sjukhus.
Livsmedelsverket lade år  2016 lade myndigheten ett förläggande mot Medirest. Även då handlade det om brister i dokumentationen. 
Vid en revision förra året kostaterades det att ”bolaget inte dokumenterade samtliga utförda kontroller av de kritiska kontrollpunkterna värmebehandling och nedkylning”.
I februari i år gjorde myndigheten en uppföljande kontroll och konstaterade att dokumentlistor för värmebehandlingen ”fortfarande inte var fullständiga”.
Det aktuella vitet gäller från och med den 2 april.
FoodMonitor har sökt Compass Group.
/FoodMonitor