Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
{akeebasubs !*}
Undersökning: majoritet tycker att mejeriprodukter och ägg kan ingå i vegetarisk mat
Det här är en plusartikel. Prenumerera på plus i 6 månader eller ett år. Med plus får du obegränsad tillgång till FoodMonitor.
Prenumerera här!
Är du redan prenumerant behöver du bara logga in för att läsa artikeln.
{/akeebasubs}
{akeebasubs *}
Undersökning: majoritet tycker att mejeriprodukter och ägg kan ingå i vegetarisk mat
”2 av 3 konsumenter tycker att mjölk, ost, och ägg, kan ingå i vegetarisk kost”. Det har kommit fram i en undersökning bland 2 500 svenska konsumenter i åldrarna 16-74 år som livsmedelsföretaget Orkla låtit undersökningsföretaget SIFO utföra. Det finns idag ingen lagstadgad definition på vilken typ av mat som får kallas vegetarisk.
– Att det inte finns någon gemensam definition försvårar för konsumenterna när de ska göra medvetna val. Vi hoppas att resultatet av den här undersökningen ska ge kunskap om vad konsumenterna själva tycker så att vi får en tydlig enhällig definition som lever upp till konsumenternas förväntan på vad som är vegetariskt respektive veganskt, säger Cecilia Franck, presschef på Orkla Foods Sverige, enligt ett pressmeddelande.
Undersökningen visar att ”85 procent av svenska konsumenter anser att vegetarisk och vegansk mat skiljer sig åt” och ”mer än 2 av 3 tycker att mjölk, ost och ägg kan ingå i en vegetarisk kost”.
Undersökningen visar också att 63 procent av de tillfrågade ”har en positiv inställning till vegetarisk mat, medan 33 procent är positiva till vegansk mat”.
/FoodMonitor
Fakta (källa Orkla):
”Vad ingår i vegetarisk kost enligt svenska konsumenter?
(förutom grönsaker, frukt, rotfrukter, baljväxter, soja-, havre- och mandeldryck)
Andel konsumenter som svarade att ingrediensen ingick i procent:
Honung, 80 procent
Köttsubstitut (sojaprodukter och dyligt), 80 procent
Kvarg, keso, 72 procent
Yoghurt, fil, drickyoghurt, 70 procent
Créme fraiche, grädde, gräddfil, 70 procent
Ost, 68 procent
Mjölk, 68 procent
Ägg, 60 procent
Animaliska tillsatser, 14 procent
Gelatin, 13 procent
Fisk, 11 procent
Fågel, 3 procent
{/akeebasubs}