Att kasta närgångna blickar kan räknas som sexuella trakasserier på SLU
Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har i dagarna fastlagt nya riktlinjer för vad som räknas som trakasserier. Det kan räcka med påståenden om att någon ”kastat närgångna blickar”, använt en ”sexuell jargong”, eller delat ut ”ovälkomna komplimanger”. Konsekvenserna kan bli varning eller avstängning för studenter och löneavdrag, omplacering, eller uppsägning, för anställda på SLU.
”Sexuella trakasserier är ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Det kan vara att tafsa eller kasta närgångna blickar. Det kan också handla om bilder eller skämt som anspelar på sex, eller sexuell jargong. Sexuella trakasserier kan även vara ovälkomna komplimanger/kommentarer om utseende”, skriver SLU i sina riktlinjer.
Hur avgör ni om någon gjort sig skyldig till att ha kastat närgångna blickar? – Det är en bedömningsfråga naturligtvis. Man får lyssna på vad folk säger, säger Lennart Jonsson, chefsjurist på SLU.
– Vi är ingen polis. Att man ger disciplinpåföljder för studenter är en ordningsfråga. Sedan om det är kriminalitet det kan inte vi hantera det är en polisiär uppgift.
Att kasta närgångna blickar är sexuella trakasserier? – Det kan tänkas vara det. Det beror på omständigheterna.
Vad kan det vara för omständigheter som kan göra att det är sexuella trakasserier? – Det kan jag inte spekulera i. Det får man höra vad det är som har hänt.
Är det rimligt att kasta närgångna blickar räknas som sexuella trakasserier? Att man tittar på någon på fel sätt? – Jag kan inte ge ett generellt svar på det. Jag kan säga som så här att saker som till synes är enkla eller triviala om de upprepas många gånger kan det vara någonting som blir ett problem av det här slaget.
Vad är exempel på olämpliga bilder eller skämt som anspelar på sex? – Jag tror vi får avsluta här. Jag kan inte sitta och förklara hela den här processen för dig. Du får läsa våra riktlinjer.
Jag har de framför mig. Vad är det som kan vara olämpliga bilder eller skämt? – Jag kan inte sitta och ge exempel, varje ärende är unikt.
Har ni haft exempel när det förekommit olämpliga bilder eller skämt som anspelat på sex? – Ja, det har det gjort.
Har det även funnits fall när någon har gjort sig skyldig till att ha kastat närgångna blickar? – Nu tror jag vi har tömt ut det här. Tack ska du ha. Hej då, säger Lennart Jonsson och slänger på luren.
HÅKAN FRISELL
Fakta: Ur SLU:s riktlinjer:
Om det förekommit trakasserier är upp till den som anser sig blivit trakasserad.
”Det är den som är utsatt for trakasserier som avgör vad som är oönskat eller kränkande. Samma beteende kan alltså uppfattas som trakasserier av en student medan en annan student inte behöver bli illa berörd”, skriver SLU.
Vid misstanke om trakasserier är SLU skyldigt att utreda saken.
”Om SLU får kännedom om att en student anser sig ha blivit utsatt for trakasserier eller sexuella trakasserier i samband med verksamhet vid SLU är universitetet skyldigt att utreda”, skriver SLU.
Personer som enligt SLU blivit utsatta för diskriminering kan få ersättning.
”Diskrimineringslagen ger möjlighet till ersättning till den som varit utsatt for trakasserier eller sexuella trakasserier. Det gäller även den som drabbats av repressalier på grund av att hen anmält trakasserier, eller som inte har fått sitt ärende utrett. Den ska vara en ersättning for den kränkning som diskrimineringen innebär och samtidigt avskräcka från diskriminering”, skriver SLU.
För studenter och anställda som SLU anser gjort siog skyldiga till trakasserier kan konsekvenserna bli allvarliga.
”De åtgärder som kan komma ifråga är varning eller avstängning upp till sex månader. En student som blir avstängd får inte delta i undervisningen, prov eller annan verksamhet inom utbildningen. Om utredningen visar att en lärare eller annan anställd trakasserat en student kan det anmälas till SLU:s personalansvarsnämnd eller Statens ansvarsnämnd. Nämnderna kan besluta om disciplinpåföljd, i form av varning eller löneavdrag, omplacering eller uppsägning. De kan också besluta om åtalsanmälan ska göras”, skriver SLU.