Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
kDSC 0032
Kiviks Musteri rapporterar om för hög halt flourid i vatten
Halten flourid i det vatten som används av dryckesbolaget Kiviks Musteri i Kivik har vid ett tillfälle i oktober av bolaget angivits som liggande över gällande gränsvärde. Detta enligt en officiell veterinär, OV. Bolaget har själva kallat vattnet för otjänligt men poängterar att halten flourid inte utgör någon risk för konsumenter. Inga produkter har återkallats.
”De filtrerar bort flourid på delar av vattenflödet, och i detta fall har uppenbarligen något gått snett”, skriver en officiell veterinär, OV, på Livsmedelsverket i en kommentar.
”Vattnet används till tillverkning av sötade drycker och det innebär inte någon hälsofara att detta har inträffat så de avser inte att vidta åtgärder mot produkt.”
Kiviks Musteri tycker inte att konsumenter behöver var oroliga.
– Vattnet har haft förhöjda flouridhalter vid en kontrollmätning. När vi fick den här analysen så tog vi direkt kontakt med Livsmedelsverket, säger Stina Andren, hållbarhets- och utvecklingschef på Kiviks Musteri.
– Vi vidtar de åtgärder som vi behöver göra. Det är ingen fara för slutkonsumenten.
Enligt Kiviks Musteri hade vattnet i deras produktion vid det aktuella tillfället en flouridhalt på 1.7 milligram per liter. Gränsvärdet ligger på 1.5 milligram per liter. Samtidigt har den analysmetod som använts en felgräns på 0.26 milligram per liter, enligt bolaget. Trots det betecknar alltså företaget själva vattnet som otjänligt.
HÅKAN FRISELL
{/akeebasubs}