Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
Löfbergs optimerar kaffe och spar pengar åt kunder med ny bärbar utrustning baserad på Raspberry Pi
Kaffebolaget Löfbergs i Karlstad och maskintillverkaren 3TEMP i Arvika har tillsammans utvecklat en unik bärbar utrustning för att mäta partikelstorleken på malt kaffe. Apparaten kan användas för att förbättra smakupplevelsen för alla som själva maler kaffe. Och även på de stora kaffe- och restaurangkedjorna.
– Utvecklingsarbetet har pågått i två år, så det känns jättebra att äntligen få presentera den här nyheten. Det är ett resultat av vår strävan att säkerställa den goda smaken, och gör att fler kommer dricka godare kaffe. Det här stärker vår position på marknaden, både i Sverige och internationellt och leder förhoppningsvis till fler och nya affärer, säger Lars Appelqvist, vd på Löfbergs, enligt ett pressmeddelande.
Den nya mätutrustningen är baserad på en Rasberry Pi (en enkortsdator /red), en kameramodul, och en uppsättning lampor. Mjukvaran har enligt uppgift 3TEMP utvecklat. Efter att ha tagit ett kort räknar apparaten ut medelvärdet på partikelstorleken på det analyserade kaffepulvret och kommunicerar resultatet trådlöst via wifi till en mobiltelefon.
Björn Westin, International Business Manager på segmentet out of home på Löfbergs, visar här i detalj hur apparaten fungerar:

 

l85

 

Björn Westin har redan haft användning av utrustningen på fältet när det gäller Löfbergs segment out of home. Bolaget har enligt uppgift besökt Circle K stationer i Polen som serverar kaffe från maskiner som mal hela bönor.
– Jag reste i en region och på samtliga 36 enheter gjorde jag en mätning för att kontrollera. Jag vet att de ska ligga runt 520 micron för då ligger det bra och merparten gjorde det, säger Björn Westin.
Hur många behövde rätta till sin malning?
– 10 stycken. Det fanns de som hade 600 micron. Vattnet rann för snabbt igenom och kaffet blev för blaskigt.
– Om kvarnen är för grovt inställd, vi säger 600 microns när man ska ha 525, då blir kaffet lite för blekt. Marknaden löser det i dag på ett lite felaktigt sätt genom att man höjer doseringen. Man lägger dit mer kaffe.
Enligt Björn Westin finns det en potential att göra besparingar genom att optimera partikelstorleken på kaffe. Inte bara när det gäller att minska den felaktiga användningen av för mycket kaffe med för stora partiklar. Även kaffe där för finmalet kaffe använts kan vara ett stort problem och driva bort kunder.
– Det finns de försäljningsställen som har för fintmalet kaffe där de serverar en för bitter kopp kaffe, säger han.
Det finns olika helstvärden för olika användningsområden för malet kaffe, berättar Björn Westin.
– En espresso brukar ligga runt 400 micron, bryggkaffe, 600 micron, och kokkaffe 1 000 micron, säger han.
Björn Westin berättar att den aktuella utrustningen, kallad Coffee Partical Analyzer, CPA, inte är patenterad.
– Kollegor i branschen säger att den är för enkelt att kopiera, säger han.
Löfbergs ska nu börja använda 10 enheter av mätinstrumentet på olika marknader.
– Vi kommer att ha kollegor i Danmark, Norge, England, och i Sverige, som kommer att arbeta med den här tekniken på de här marknaderna. Vi i Sverige har vår kultur med vårt fikasätt och hur det ska smaka. I England har man ett annat förhållande, säger Björn Westin.
Mätutrustningen är ännu inte till salu. Men Löfbergs har redan fått beställningar från olika håll.
– Konkurrenterna har också hört av sig, säger Björn Westin.
HÅKAN FRISELL
Fakta (källa Löfbergs):
”CPA är det första mätinstrumentet i världen som gör det möjligt att med exakthet kontrollera malningsgraden på ett snabbt och smidigt sätt direkt på kaffebarer, restauranger, och andra ställen – och därigenom säkerställa den goda smaken.”
”Malningsgraden är en av de faktorer som påverkar smaken allra mest. Ändå har det saknats en teknik för att mäta malningsgraden direkt på kaffebarer, restauranger, arbetsplatser, och andra enheter. ”
”Med rätt malningsgrad säkerställer man den goda smaken och doseringen, till exempel att man inte använder mer kaffe än vad som är tänkt.”