Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
Märkning av organ och slaktkroppar stämde inte överens på Skövde slakteri – föreläggande vid vite
Livsmedelsverket har i dagarna beslutat att lägga ett föreläggande mot Skövde slakteri i Skövde och förenat det med ett vite på 50 000 kronor. Anledningen är att myndigheten vid flera tillfällen påträffat organ vars märkning inte stämt överens med motsvarande märkt slaktkropp.
”Vid Livsmedelsverkets kontroll av Skövde slakteri AB:s anläggning har det vid upprepade tillfällen konstaterats att sambandet mellan juver och nötkropp inte kan säkerställas. Samma typ av brist har även konstaterats för samband mellan tarm, organ, och svinkropp”, skriver Livsmedelsverket i ett beslut.
”Det är ur livsmedelssäkerhetssynpunkt även viktigt att säkerställa ett identifierbart samband mellan delar som är underkastade besiktning och tillhörande slaktkroppar. Detta då officiell veterinär vid sjukdomsfynd i organ som medför att en slaktkropp behöver otjänligförklaras måste kunna säkerställa att det är rätt slaktkropp som otjänligförklarats som livsmedel.”
Det här är vad Livsmedelsverket upptäckt:
Vid en händelsestyrd kontroll som Livsmedelsverket gjorde den 18 september konstaterade att sambandet mellan juver och nötkropp inte stämde överens.
Den 8 november konstaterades samma typ av avvikelse.
Den 19 november konstaterades att ett juver var märkt med nummer 50 medan motsvarande kropp med nummer 50 tillhörde en tjur. Samma sak konstaterades för ett juver märkt med nummer 84.
Den 28 november konstaterades att sambandet mellan organ, kropp, och tarm, på svinlinjen, inte stämde överens.
Den 3 december konstaterades att ett juver inte hade något samband med några nötkroppar.
För att förmå slakteriet att rätta sig har alltså Livsmedelsverket lagt ett föreläggande som förenats med ett vite på 50 000 kronor. Vitet gäller från och med den första januari 2019.
UPPDATERAD 2018-12-12
Kommentar från Skövde slakteri:
"Företaget ser allvarligt på det inträffade och det är viktigt för spårbarheten av våra produkter. Sambandet mellan nötkropp och juver/testiklar är den mänskliga faktorn vid märkning med kölappar och vi jobbar på en teknisk lösning som innebär att risken för fortsatta fel minimeras. Denna lösning planeras vara klar inom en månad. Fram tills det är klart lägger produktionsledningen extra fokus på detta. Vad gäller sambandet med svinkroppar och organ är det tekniska problem som har genererat att synkningen kommer i otakt. I detta fall jobbar vi på att byta ut hela conveyorsystemet för att lösa problemet. Offertförfrågan hos leverantörer pågår. Under tiden har kontrollerna av taktgivaren till transportbandet utökats till daglig kontroll", skriver vd Tommy Ögren i ett mejl till FoodMonitor.
/FoodMonitor