”Djuren står och skriker dag och natt” – 14 djurbönder och hästägare anmäler misstänkt foderbedrägeri
För några månader sedan, efter krisen med sommarens torka, gick en grupp på 14 djurbönder och hästägare samman och köpte in inplastade balar med foder från en leverantör i Västra Götalands län. Men balarna har, när de använts, enligt uppgift visat sig innehålla mest pinnar, vass, tistlar, och annat liknande skräp. Många djur står därför nu och skriker av hunger. Anmälningar har gjorts.
– Jag är ekologiskt certifierad med kor, grisar, får, och getter. Nu är det så illa att djuren står och skriker dag och natt, säger en Eko-certifierad djurbonde och butiksägare, som köpt 56 balar av fodret.
– Kör jag in två skottkärror med foder till djuren så får jag köra ut en då det är bara tistlar och pinnar och skit i det.
Det var i samband med krisen med sommarens torka som alltså 14 djurbönder och hästägare gick samman och sökte på Facebook efter leverantörer av foder. Man kom via en mellanhand i kontakt med firma i Västra Götalands län som enligt tidigare kunder hade ett gott renommé. En transportfirma anlitades som hämtade upp balarna hos leverantören. Totalt betalade gruppen på 14 djurägare cirka 300 000 kronor till leverantören för balarna.
Men när de senare började använda fodret fick de en mycket obehaglig överraskning.
– Första veckorna i november öppnade jag nog den först balen. Det luktade unket. Det var väldigt brunt allting. Det luktade gammal sjöbotten. Lite halvruttet.
– Då försökte jag ringa … (leverantören). Jag tror jag ringt de här numren jag hittat på nätet säkert 100 gånger och det är aldrig någon som svarar. Och sedan har jag mejlat och berättat att fodret är dåligt och att jag önskar att han kontaktar mig men han har fortfarande inte hört av sig, säger djurbonden.
Trots den undermåliga kvaliteten försöker djurbonden ändå att ge av fodret från de aktuella balarna till djuren.
Finns risker för djuren med att äta fodret? – Absolut. Det är hälsorisker och risk för foster, magstörningar, och allt, säger hon.
Djurbonden berättar att hon på grund av bristen på foder tvingats att skicka dubbelt så mycket djur på slakt som planerat.
– Jag har skickat jättemycket djur på slakt. Men man kan inte skicka hur mycket som helst heller för jag håller på med hotade husdjursraser. Det kan man inte bara skicka till slakt så där, säger hon.
Djurbonden har ett antal högdräktiga djur som hon nu är orolig för. Som tur har hon sparat lite eget foder som hoppas ska räcka.
En hästägare i Kalmar län är även hon med i gruppen som fick undermåligt foder.
– Vi kan inte fodra med det utan nu står det balar hemma på gårdsplan som är oanvändbara. Det är pinnar, löv, och torkad vass. Öppnar man balarna så luktar de sjöbotten, säger hon.
– Djuren står och skriker och skriker.
En av dem noterar att leverantören av balarna var ovanligt noga med att snabbt få betalt.
– Jag fick en faktura på mejlen. Det var jättenoga med att den skulle betalas. Innan någon lastbil var välkommen på leverantörens gård för att hämta något foder så skulle den vara betalad. Det var han jättenoga med. Vilket också är väldigt konstigt för man brukar inte betala förrän lastbilen är lastad. Då ringer chauffören och säger att nu är jag lastad och då för man över pengarna. Så brukar ett normalt förfarande vara, säger djurägaren.
Men inte alla i gruppen fick någon faktura eller ens ett kvitto.
– Jag fick inget kvitto. Jag fick swisha pengar vid leveransen, säger djurägaren.
– För min del handlade det om 10 600 kronor.
Enligt hästägaren ska leverantören ha skyllt det undermåliga fodret på transportören.
– Jag har haft kontakt med … (leverantören) en gång och när jag sa till honom att det är skräp du har levererat så hävdade han att det hade blivit utbytt av transportbolaget och ombudet och sedan efter det så får jag inte tag i honom, säger hon.
Den utpekade transportören är mycket förvånad över det påståendet.
– Du får be den uppgiftslämnaren att krya på sig. Det var det dummaste jag hört, säger ägaren av transportbolaget.
Gruppen som köpt det aktuella fodret av leverantören anmält det inträffade till både polisen och Konsumentverket.
– Polisen säger att det är svårt för oss att bevisa att det var i bedrägligt syfte, säger en av djurägarna.
Eftersom det i flera fall handlar om näringsidkare i den aktuella gruppen kan Konsumentverket inte utreda ärendet.
HÅKAN FRISELL
Bilderna: Används med tillstånd. Foto: drabbad djurhållare.