Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
Uppgift: Svensk fågel och Guldfågeln drar preliminär slutsats från ”projekt vingar”
Som FoodMonitor berättat om tidigare så larmade officiella veterinärer, OV, förra året upprepade gånger om en kraftig ökning av antalet kycklingar med brutna vingar som levererats till slakteriet Guldfågeln AB i Mörbylånga. Nu kommer uppgifter från ett projekt som branschorganisationen Svensk fågel enligt uppgift driver tillsammans med Guldfågeln för att rätta till bristerna. Det heter ”projekt vingar”.
”Projektet uppkom i och med att slakteriet insett att det är en statisk högre andel skadade vingar än vad de tidigare trott. Projektets syfte i första läget är att ta reda var och hur skadorna uppkommer”, skriver en handläggare på en myndighet i en kommentar.
”Projekt vingar” har en arbetsgrupp som enligt uppgift består av företrädare från Guldfågeln, branschorganisationen Svensk fågel, plockningsbolaget Hossmo Transport, transportörer, och uppfödare.
Arbetsgruppen har enligt uppgift bland annat ägnat sig åt att:
Kontrollera stall hos uppfödare för att se om de skiljer sig åt.
Testa olika hastigheter på bandet vid plockningen av kycklingar hos uppfödare.
Utvärdera om någon personal är överrepresenterad vid vingskador
Ett par åtgärder ska ha vidtagits. Det handlar om att mer personal tillsatts vid vissa plocktillfällen. Och att alla containrar ska kontrolleras med lampa innan de lastas.
Enligt preliminära resultat från "projekt vingar" som FoodMonitor fått uppgift om beror problemet med brutna vingar som upptäckts på Guldfågeln på ”vissa omgångar med dåliga djur”. Det är ännu oklart vad exakt som menas med detta.
FoodMonitor söker Guldfågeln, Svensk fågel, och Hossmo Transport, för kommentarer.
HÅKAN FRISELL
LÄS OCKSÅ: OV: Antalet fåglar med vingfrakturer ökar på Guldfågeln
LÄS OCKSÅ: 1 800 kycklingar med brutna vingar per dag på Guldfågeln