Åklagare lägger ner förundersökning om fluglarver i horn på ungtjur
En djurbonde i Örebro län har enligt Livsmedelsverket utsatt en ungtjur för stress och onödigt lidande genom att låta djuret gå med en infekterad hornfraktur en längre tid. Det hela kom i dager när ungtjuren i oktober år 2017 skickades till slakteriet Närkes slakteri i Gällersta AB. Livsmedelsverket åtalsanmälde händelsen. Nu har en åklagare lagt ner förundersökningen.
”Tjuren i fråga hade en kraftigt kroniskt infekterad hornfraktur. Det är Livsmedelsverkets bedömning att en så pass god tillsyn skall hållas att sjukdom hos enskild individ upptäcks inom rimliga tidsramar. Inget djur skall behöva utsättas för smärta till följd av bristande tillsyn”, skrev Livsmedelsverket i sin åtalsanmälan.
Bilden (källa: Livsmedelsverket): "Hornskada efter att hornet vikts bakåt. Knivryggens bredd går från knappt 3 millimeter vid handtaget till 2 millimeter närmare spetsen. Fluglarverna är cirka 5 millimeter långa."
I dagarna lade emellertid en åklagare ner förundersökningen.
”Den misstänkte har inte gjort vad som kunnat krävas av honom för att notera och åtgärda skadan. Men med hänsyn till att skadan varit förhållandevis ny och att tjuren, såvitt det framgår av utredningen, inte uppvisat tecken på uppenbar sjukdom eller uppenbart synlig skada är brottet ringa. Ringa brott mot djurskyddslagen är i förevarande fall ej straffbart”, skriver åklagaren.
Livsmedelsverket såg alltså annorlunda på saken.
”Vid besiktning efter slakt sågs att hornfrakturen var helt genomgående då hornet gick att bryta loss i sin helhet med handkraft. Den öppna hornfrakturen var kraftigt infekterad och vävnaden hade börjat brytas ned. När hornet lossades från skallen sågs en riklig mängd fluglarver i hornbasens vävnad och i gångar som fluglarverna skapat i den omkingliggande hudvävnaden”, skriver man i åtalsanmälan.
”Fluglarver kan kläckas i ett sår relativt snabbt, inom ett dygn. I detta fall hade fluglarverna uppnått en kroppslängd på cirka 5 millimeter och hunnit skapa flera gångar i den omkringliggande huden kring hornbasen, vilket innebär att fluglarverna inte är nykläckta. Obehandlade fluglarvsangrepp kan leda till blodförgiftning inom cirka två veckors tid.”
Enligt Livsmedelsverket hade den aktuelle djurbonden levererat fler djur där det fanns avvikelser.
”Det fanns också avvikelser på fler av djuren … . En annan tjur hade en äldre hornfraktur som inte bedömdes vara infekterad och som var under avläkning. En annan tjur hade måttliga till kraftiga gödselföroreningar. … Relevanta avvikelserapporter ... skickats till länsstyrelsen för vidare handläggning … men ligger inte som grund till åtalsanmälan”, skriver myndigheten.