Uppgifter om avvikelser i Grönsakshuset i Norden AB:s leveranser av ekologiska bananer till Gävle kommun och Västmanland-Dalarna miljö- och byggnadsnämnd
Livsmedelsföretaget Grönsakshuset i Norden AB i Skövde förbjöds förra månaden av Västmanland-Dalarna miljö- och byggnadsnämnd att släppa ut ekologiska livsmedel på marknaden via en filial i Avesta. Förbudet har sedermera lyfts. Men i förbudet finns uppgifter om påstådda allvarliga avvikelser gällande leveranser av ekologiska bananer till bland annat en förskola och olika kommunala myndigheter. Bolaget kommenterar nu uppgifterna.
– Det är hävt förbudet. Det var ett förbud i två dagar. Kort sagt så hade vi en planerad revision som inte överlappade riktigt perfekt med utgången av den andra och vi hade en liten incident vid ett leveranstillfälle, säger Rikard Hallberg på Grönsakshuset i Norden AB.
Bakgrunden är att Västmanland-Dalarna miljö- och byggnadsnämnd kommun tog emot två klagomål från inköpsenheten i Gävle kommun i januari och februari om att bolaget levererat frukt som påståtts vara ekologisk från en filial i Avesta trots att man saknat certifikat för att få hantera ekologiska livsmedel i den lokalen.
Grönsakshuset i Norden AB uppger att det handlar om att man under ett par veckors tid saknat certifikat för filialen och att det nu är ordnat.
Men enligt Västmanland-Dalarna miljö- och byggnadsnämnd handlar det om att Grönsakshuset i Norden AB sedan år 2016 saknat den eko-certifiering för filialen som krävs. Det året köpte Grönsakshuset i Norden AB upp filialen från ett annat företag. Enligt Grönsakshuset ska emellertid en eko-certifiering följt med köpet.
– Vi har räknat med att vi varit ceritfierade, säger Rikard Hallberg.
Gävle kommun misstänker enligt uppgift även att avvikelser förekommit med leveranserna då ”företaget inte alltid levererade ekologiska produkter till kommunala anläggningar i region Gävleborg, trots att så var angivet på följesedel”.
Enligt Västmanland-Dalarna miljö- och byggnadsnämnd visar en följesedel att företaget levererat bananer som ska vara 100 procent ekologiska till en förskola men att det i leveransen ingått även bananer som varit konventionella. Men Rikard Hallberg kan inte kommentera om så verkligen var fallet.
– Jag vet inte om det hänt just där, säger han
I ett annat fall ska bananer som levererats till Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning som utlovats vara 100 procent ekologiska ha varit av märket Dole med märkningen Rainforest Alliance som inte är en ekologisk märkning.
– De har en stående frukt varje vecka. Då hade vi packat konventionella bananer. Vi hade lagt i en lapp i lådan att det inte var ekobananer men den lappen var oturligt nog inte kvar just till miljökontoret, säger Rikard Hallberg.
Vid en kontroll som Västmanland-Dalarna miljö- och byggnadsnämnd nyligen gjort på företagets filial upptäcktes det bland annat att det under en skylt där det stod ”här förvaras endast ekologiska bananer” låg kartonger med bananer av konventionella sorter av märkena Gofresh samt Dole Rainforest Alliance tillsammans med kartonger med ekologiska bananer.
– Vi har tydliga platser. Den pallen stod inte på rätt plats just då de kom. Den stod någon meter fel, säger Rikard Hallberg.
Det verkar som att myndigheterna tycker att ni har fuskat med de ekologiska bananerna? – Vi fuskar inte på något sätt. Vi gör interna revisioner. Vi gör spårbarhetsanalyser hela tiden. Det är hundraprocentigt. Sedan händer det att produkter inte kommer och då måste vi göra en ersättningsprodukt. Då brukar man ha en dialog med kunden eller man tar ett beslut. Fuska det finns inte i vår värld, säger Rikard Hallberg.
Men Gävle kommun har klagat flera gånger i år? – Det får du ta med Gävle kommun känner jag.
Har de tagit det med er då? – Nej, de tyckte väl att vi ersatte för mycket ekologiska varor och det har varit tufft en period med vissa produkter. Då måste man ersätta det är ju så, säger Rikard Hallberg.
På Västmanland-Dalarna miljö- och byggnadsnämnd kommer man nu att vara uppmärksamma på Grönsakshusets verksamhet i filialen i Avesta.
– Vi kommer eventuellt att lämna in till åtalsanmälan om vi får in mer indicier, säger en livsmedelsinspektör.
Ärendet har i dagarna lämnats över till Livsmedelsverket som har att avgöra om Grönsakshusten måste betala en sanktionsaavgift för de påstådda överträdelserna av lagstiftningen gällande hantering av ekologiska livsmedel.
(Det kan i det här fallet handla om en sanktionsavgift på 50 000 kronor /red)
HÅKAN FRISELL
Fakta: Grönsakshuset i Norden AB. Omsättning: 254 miljoner kronor (2017). Resultat: 5.8 miljoner kronor. Antal anställda: 79.