Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
pDSC 0026
Livsmedelsverket avslår Polarbröds ansökan
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har brödbolaget Polarbröd i Bredbyn ansökt om att få använda konventionell bagerijäst till ekologiskt matbröd. Nu ger Livsmedelsverket bolaget nobben.
Som skäl till varför man vill ha dispens har Polarbröd angett att det råder brist på ekologisk jäst i tillräckligt stora förpackningar. Dessutom har man enligt uppgift sagt att jäskraften hos ekologisk jäst är 30 procent lägre än hos konventionell jäst.
Polarbröd har i sin ansökan bifogat intyg från företaget Lesaffre Nordic AB som bekräftat bristen på ekologisk jäst.
Men Livsmedelsverket har genom en sökning på internet kommit fram till att det finns ytterligare leverantörer av ekologisk jäst på marknaden.
Dessutom anser myndigheten inte att en olämplig förpackningsstorlek kan utgöra skäl för dispens. Och att även om bolaget skulle få dispens så kvarstår problemet med jäskraften även efter denna dispens går ut.
Därför får Polarbröd nu avslag på sin ansökan.
/FoodMonitor
LÄS OCKSÅ: Polarbröd ansöker om att få använda konventionell bagerijäst till ekologiskt matbröd