Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
la20
Larm: Yersinia enterocolitica har påvisats i morötter som distribuerats av GrönsaksMästarna
I dagarna har EU-kommissionen skickat ut ett larm som handlar om att bakterien Yersinia enterocolitica påträffats i ett prov som tagits på morötter som distribuerats av grossisten GrönsaksMästarna Sverige AB i Helsingborg. Det var det Lettiska livsmedelsverket som gjorde upptäckten i morötter som butikskedjan Rimi Latvia SIA hade i en av sina butiker i Lettland. Enligt en distributionslista som FoodMonitor tagit del av har även ICA, Coop, Axfood, och Bergendahls, fått leveranser av det aktuella partiet.
GrönsaksMästarna meddelar att de aktuella morötterna odlats och paketerats i Danmark och sedan distribuerats från bolagets anläggning i Helsingborg. Det ska handla om totalt 3 124 påsar med morötter.
Bäst före datum var den 12 mars.
Det finns inga rapporter om att konsumenter ska ha smittats.
Det Lettiska livsmedelsverket lät analysera fem prover av morötterna. Fyra analyser var negativa. Men den femte visade positivt för Yersinia enterocolitica. Det finns inga uppgifter om varför man lät analysera morötterna med avseende på just denna bakterie.
GrönsaksMästarna har skickat egna prover för analys.
Odlaren i Danmark har enligt uppgift två omgångar av morötter kvar att skörda.
Yersiniainfektion uppträder enligt Folkhälsomyndigheten ”i regel sporadiskt, och ofta drabbas barn. … Svin antas vara en viktig reservoar och har sannolikt betydelse för smittspridningen. Sjukdomen orsakas av bakterierna Yersinia enterocolitica eller Yersinia pseudotuberculosis. Dessa bakterier är vanliga i miljön över hela världen. Yersinia kan tillväxa vid så låg temperatur som plus 4 grader Celsius och kan därför tillväxa i livsmedel som kylförvaras, till exempel i vakuumförpackat griskött. Smittan utsöndras med avföringen”.
Inkubationstiden är enligt Folkhälsomyndigheten normalt tre till sju dygn men kan vara upp till tio dygn.
Yersiniainfektion kan ge olika symptom hon människa.
”Vanligen är sjukdomen akut insättande med diarréer, kräkningar, och buksmärtor. Inte sällan dominerar buksymtomen och tillståndet kan då vara svårt att skilja från blindtarmsinflammation. … Bland andra symtom kan nämnas feber, huvudvärk, hudutslag, och ledinflammation”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin webbplats.
HÅKAN FRISELL
Foto: EU-kommissionen.