Efter vingskandalen: Livsmedelsverket vill att Jordbruksverket, länsstyrelsen, och branschen, tar sitt ansvar
Det senaste året har det i media avslöjats allvarliga och utbredda problem med vingskador inom kycklingindustrin. Detta främst tack vare att officiella veterinärer, OV, rapporterat avvikelser. Livsmedelsverket, som bemannar slakterierna med OV, vill nu att Jordbruksverket tar initiativ för att komma till rätta med problemen i kedjan från primärproducenterna till slakterierna.
”Det finns ingen tvekan om att drabbade kycklingar utsätts för smärta, men det är inte klarlagt var i kedjan dessa skador uppstår. Sannolikt är det en rad olika faktorer som har samspelar”, skriver Livsmedelsverket i en skrivelse i dagarna till Jordbruksverket.
”… Men Livsmedelsverket kan som sagt endast göra iakttagelser i det sista ledet. Berörda företag och länsstyrelser samt branschen och Jordbruksverket bör därför involveras i processen inte minst för att skapa samsyn och transparens. Här ser vi gärna att Jordbruksverket tar ett initiativ i sin egenskap av samordnande och vägledande kontrollmyndighet.”
OV har upptäckt vingskadorna vid bland annat levandedjursbesiktning på slakterier. Skadorna misstänks uppkomma hos primärproducenterna vid lastningen, under transporten, och vid avlastningen på slakteriet.
Det handlar enligt Livsmedelsverket om att man bör utreda allt från ”lastnings- och plockmaskiner till lastningspersonal, transportbehållare och själva transporten, samt hantering kring avlastning på de enskilda slakterierna”.
Dessutom ser Livsmedelsverket miljön i stallarna, foderpåverkan och hälsostatus, skillnader mellan anläggningar och mellan primärproducenter, samt hantering och rutiner i slakterierna, som viktiga områden att studera. Men Livsmedelsverkets uppdrag är begränsat. Därför vill man alltså att Jordbruksverket, länsstyrelsen, och branschen, tar sitt ansvar.
”Livsmedelsverket kan endast göra iakttagelser i det sista ledet i denna kedja – hos slakterierna”, skriver Livsmedelsverket till Jordbruksverket.