Håkantorp slakteri döms att betala 25 000 kronor i vite för smutsiga burar
Skandalslakteriet Håkantorp slakteri AB i Vara måste betala ett vite på 25 000 kronor. Detta enligt en dom denna vecka i Förvaltningsrätten i Uppsala.
”Förvaltningsrätten bifaller Livsmedelsverkets ansökan … och förpliktar Håkantorp Slakteri AB att till staten utge vite om 25 000 kronor … ”, skriver domstolen i sin dom.
Det var i maj år 2017 som Livsmedelsverket beslutade att förelägga Håkantorp Slakteri AB att vid bolagets anläggning i Vara vidta åtgärder ”som säkerställer att burarna som används för att transportera och uppstalla fåglarna på slakteriet rengörs så att fekala rester inte finns kvar på burarna efter rengöringen”.
Föreläggandet förenades med ett löpande vite om 25 000 kronor som gäller för varje påbörjad kalendermånad.
Efter att ha sett fortsatta brister i rengöringen ansökte myndigheten om att ett vite skulle dömas ut för oktober 2018.
”Trots föreläggandet har bolaget inte vidtagit åtgärder som säkerställer att adekvat rengöring av transportburar utförs. Betydelsen av fullständig rengöring och desinfektion av transporthållarna grundas på risken för spridning av sjukdomar mellan olika gårdar, zoonoser och epizootier, som i senare led kan medföra hälsorisker för djur och människor”, skriver Livsmedelsverket enligt domstolen i en kommentar.
Det här anförde i huvudsak enligt uppgift bolaget:
”Efter varje avvikelse har bolaget interna möten där alla ansvariga personer deltar och diskuterar det problem som uppstått. Det stora problemet den 3 oktober 2018 var att fåglarna hade matats före slakt, vilket gör det väldigt svårt att rengöra burarna. Bolaget har utformat en ny rutin för att påminna lantbrukarna om reglerna före slakt, men bolaget har också fortsatt att undersöka möjligheter för att förbättra systemet. Personerna som rengör burarna kunde inte förklara uppkomsten av problemet eftersom dessa personer inte har sett några smutsiga burar.”
”Bättre belysning har installerats och burarna ska kontrolleras oftare. Investeringar i ny utrustning för rengöring pågår och vitet kan därför riskera att fördröja processen då pengar kommer gå till att betala vitet istället för till fortsatta investeringar.”
Domstolen konstaterade att föreläggandet hade överträtts och gick därför alltså på Livsmedelsverkets linje.
Domen kan överklagas.
/FoodMonitor
Bilden: bild på bolagets burar tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Livsmedelsverket