Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
pDSC 0064
Polarbröd inväntar ivrigt Livsmedelsverkets nya vägledning om konventionell jäst i ekologiskt bröd
Inom kort väntas Livsmedelsverket komma ut med en ny vägledning för användning av konventionell jäst i ekologiskt bröd. Det hela handlar om att bagerier inom EU inte längre ska behöva ansöka om tillstånd för att använda konventionell jäst. Detta efter det att man i dagarna enligt uppgift på EU-nivå gjort en omtolkning av gällande lagstiftning.
– För oss är det här en jätteviktig fråga, säger Maria Enholm, kvalitets- och utvecklingschef på Polarbröd.
– Det är inte mycket att göra förrän EU går ut skriftligt och meddelar detta. Man ska komma ihåg att det är ingen ändring i lagstiftningen utan det är en ändring i en vägledning. Livsmedelsverket är fullt medvetna om att det här brådskar och det är många som står och väntar och man känner sig frustrerad. Än så länge finns det här bara muntligt från EU:s sida.
Bagerier har tidigare kunnat söka dispens hos Livsmedelsverket för att få använda konventionell jäst i ekologiska produkter. Problemet har varit att möjligheterna till detta haft begränsningar i bland annat hur länge en dispens gäller och hur många gånger man kan få förlängning. Det har också varit så att andra länder enligt uppgift tagit alltför lätt på lagstiftningen vilket missgynnat svenska producenter.
Ett annat problem har enligt Maria Enholm varit att den ekologiska jästen är signifikant underlägsen den konventionella när det gäller egenskaper vid bakning.
– Den ekologiska jästen har mycket sämre kvalitet, säger hon.
– Jäskraften i ekologisk jäst är mer än 50 procent sämre. Så man får ett enormt dåligt resultat.
Så snart Livsmedelsverket meddelar den nya tolkningen av lagstiftningen så planerar Polarbröd att dra igång egen produktion av ekologiska kakbröd.
Det handlar bland annat om att Polarbröd vill leverera ekologiskt bröd till den offentliga sektorn. Att inte kunna erbjuda ekologiska produkter gör enligt uppgift att bolaget riskerar att tappa kontrakt med den typen av kunder.
– Vi har inte producerat ekologiskt i egen regi på väldigt läge. Vi inväntar det skriftliga innan vi skarpt drar igång, säger Maria Enholm.
Så här har Livsmedelverket meddelat Polarbröd om den förestående ändringen:
”Livsmedelsverket har på ett möte med KOM fått besked om att ekologisk jäst inte är obligatoriskt att använda i ekologiskt bröd. Det rör sig inte om möjlighet till dispens, utan om möjligheten att använda konventionell jäst även om brödet säljs som ekologiskt. Livsmedelsverket har ännu inte fått ett skriftligt besked i denna fråga och heller inte fått minnesanteckningar från det aktuella mötet. Därför kan vi i dagsläget inte ge er några tydligare besked, men så fort vi vet mer kommer vi att kontakta er. Våra intentioner är dock att följa den tolkning vi får av KOM.”
HÅKAN FRISELL