Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
k91
OV: Höga fotpoäng i grupp med 26 400 slaktkycklingar till Guldfågeln
Den 11 juli ankom en grupp med 26 400 slaktkycklingar till slakteriet Guldfågeln i Mörbylånga som hade höga fotpoäng. Det framgår av en anmälan. Slakteriet hade problem med företeelsen även i oktober förra året.
”Vid slakteriets kontroll av fotskador i enlighet med fothälsoprogrammet noterades skador motsvarande 117.0 poäng i djurgruppen från, den 01 juli 2019. Vid besiktningen före slakt påvisades dessutom hög dödlighet … . Övriga djurgrupper från samma leverantör hade normala fotpoäng. Vid besiktning före slakt var kycklingarna torra. Vid upphängningen kunde fotskador ses. Efter slakt kunde officiell veterinär bekräfta den bedömning och gradering av fotskador som utförts av slakteriets personal. Kycklingarna har enligt uppgift från slakteriet levererats av, plockats av och transporterats av … . Vid kontroll av aktuella hus vid senaste slakt konstaterades höga fotpoäng motsvarande 93.5 vecka 21”, skriver en officiell veterinär, OV, som är stationerad på slakteriet.
Så här förklarar OV problematiken kring fotskador:
”Fotskador är en typ av hudinflammation på fåglarnas trampdynor som uppstår vid relativt långvarig kontakt med ogynnsamt underlag. Fotskadorna kan dock uppträda snabbt på mindre än en vecka. I grava fall kan fotskadorna vara smärtsamma. Först ses en färgförändring och förtjockning av huden. Därefter börjar det översta hudlagret dö och i grava fall uppstår sår ner till underliggande vävnad. Fotskadorna kan också fungera som en inkörsport för bakterier vilket kan leda till problem med bland annat ledinflammationer.”
”Fothälsoprogrammet ingår sedan 1994 som en del i det djuromsorgsprogram som branschorganisationen Svensk Fågel AB ansvarar för och som är godkänt av Jordbruksverket. Fothälsoprogrammet är ett villkor för att få höja beläggningsgraden till nuvarande nivåer. Bedömningen av fothälsan sker, under officiell veterinärs överinseende, av slakteriets personal och utförs efter slakt då fötterna skilts från kycklingkroppen och tvättats. Samtliga flockar ska undersökas. Totalt kontrolleras 100 fötter per flock.”
”Fötterna bedöms som klass 0 – inga skador, 1 – milda skador eller 2 – grava skador. Antalet fötter per klass räknas samman. Dessa genererar olika poäng som summeras ihop där 0 p är lägst, det vill säga inga skador på någon utav fötterna och 200 p det vill säga grava skador på samtliga 100 kontrollerade fötter. Hög grad av fotskador medför ett lidande för kycklingarna då fötterna har ständig kontakt med underlaget och kycklingarna måste belasta sina fötter för att uppsöka foder och vatten.”
Det är inte första gången en OV från Livsmedelsverket reagerar på höga fotpoäng på Guldfågeln. I oktober förra året slog myndigheten larm.
LÄS OCKSÅ: ”Påfallande många fotskador” upptäckta på Guldfågeln
FoodMonitor söker Guldfågeln.
/FoodMonitor
Bilden till höger: tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Livsmedelsverket.