Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
b29
Uppgift: Hög halt av morfinalkaloider upptäckt i tonvis med vallmofrön till Wasabröd
Det Tjeckiska livsmedelsverket meddelar att man har upptäckt att ett parti vallmofrö som distribuerats till bland annat brödtillverkaren Barilla i Filipstad, som äger varumärket Wasabröd, innehåller en hög halt av morfinalkaloider. Livsmedelsverket utesluter inte att konsumenter utsatts för risk. EU-kommissionen anser att fröna utgör en allvarlig risk för människors hälsa och har i dagarna skickat ut ett larm.
– Det levererades 2017. De har väl troligtvis hunnit använda en del av det i sin produktion, säger Paulina Eriksson, Statsinspektör på Livsmedelsverket.
Halten av alkaloider i vallmofröna är enligt uppgift hög.
”Summan av morfinalkaloider är 172 milligram per kilo vilket anses vara osäkert för konsumtion”, skriver det Tjeckiska livsmedelsverket i en kommentar.
De morfinalkaloider det handlar om är kodin, morfin, thebin, oripavin, noscapin, och papaverin. Den uppmätta halten på 172 milligram per kilo är summan av dessa.
Den högsta tillåtna halten inom EU är 25 milligram per kilo.
Förutom Sverige har vallmofröna sålts till Tyskland, Kroatien, Litauen, Lettland, Polen, och Slovakien
Vallmofröna har sålts i säckar om 25 kilo vardera.
Enligt Livsmedelsverket har Barilla i Filipstad tagit emot cirka 10 ton av vallmofröna från en leverantör i Polen. Barilla ska efter upptäckten av morfinalkaloiderna ha återsänt 2.5 ton av detta.
Det är ännu oklart när Barilla tog emot leveransen av vallmofröna. Men det kan enligt uppgift ha varit redan under år 2017.
Det betyder att vallmofröna från den aktuella batchen kan ha nått intet ont anande konsumenter i Sverige.
Vad det har fått för konsekvenser är inte känt.
Vallmofrön på bröd kan ge utslag i bland annat drogtest.
Enligt Giftinformationscentralen kan förtäring av vallmofrön ge magbesvär.
Om opievallmo förtärs kan man få små pupiller och andnings- och medvetandepåverkan.
FoodMonitor söker Barilla.
DENNA ARTIKEL UPPDATERAS LÖPANDE!
UPPDATERAD.
"Vi vet nu att företaget använt dessa frön vid produktion av knäckebröd. De utför egen provtagning av den färdiga produkten och vår bedömning är att halterna i dessa är så låga att de inte utgör någon risk för konsumenten", skriver Paulina Eriksson i ett mejl till FoodMonitor.
UPPDATERAD.
Kommentar från Barilla:
"Vi har återkopplat till myndigheterna att partiet vallmofrön som vi fick från vår tyska leverantör var i linje med standard när det gäller morfininnehåll. En del av denna vara har skickats tillbaka till vår tyska leverantör av smakskäl. Dålig smak och lukt. Som alltid är konsumenternas säkerhets- och kvalitetsstandarder vår prioritet. Det är därför vi genomför noggranna kontroller av våra produktioner", skriver Karin Schenström, Marketing Director Northern Europe på Barilla, i ett mejl till FoodMonitor.
HÅKAN FRISELL
Bilden till vänster: Säckar med de vallmofrön som analyserats. Foto: EU-kommissionen.