Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
Arbetare tvingades fly från reningsverket i Kristianstad – Lyckeby, Absolut, och HKScan, är inkopplade på ledningen
Tidigare denna månad inträffade det en incident på det Centrala reningsverket i Kristianstad som hade kunnat sluta mycket illa. Personal och elektriker fick i all hast fly då halten svavelväte steg mycket snabbt i anläggnigen. Lyckeby misstänks som källa. Kommunen och bolaget vidtar åtgärder. Men även spritbolaget Absolut och slakteriet HKScan använder samma avloppsledning.
”Höga halter av svavelväte på 40 ppm i gallersal/skruvrum på centrala reningsverket. Nivån på svavelväte steg från normal till 40 ppm på bara några sekunder så att jag, ordinarie personal, och två inhyrda elektriker, fick avlägsna oss omedelbart för att undvika den direkt skadliga nivån på svavelväte som uppstod plötsligt”, skriver en anställd på Kristianstads kommun i en kommentar.
Svavelväte är en giftig gas. En arbetare får enligt gällande lagstiftning inte utsättas för en koncentration på 10 ppm under en längre tid än 15 minuter per dag. En koncentration på 50 ppm ger bland annat ögonskador.
För Lyckeby kommer det inträffade inte som någon nyhet. Bolaget har haft problem med svavelväte under lång tid.
– Det är säkert minst 10 år man har hållit på att jobba med det. Nu har vi dragit lite hårdare i det här på sista tiden och nu håller kommunen på och bygger om ledningen för att rätta till källor där det här svavelvätet kan komma in på fel ställe och samtidigt tittar vi på ytterligare vad kan vi göra för att undvika att det bildas. Vi har faktiskt tittat som ett alternativ också på att dra en separat ledning för att på det viset inte få blandning med annat. Det bästa alternativet just nu ser ut att vara de här ombyggnadsprojekten man håller på med, säger Hans Berggren, vd i Lyckeby Starch AB.
– Vi använder oss av kommunens reningsverk för att rena avloppet från vår anläggning.
– Svavel i sig är inte något problem men när svavel under vissa betingelser kombineras med bakterier och med energi från annat håll så kan det får den här svavelvätebildningen.
Lyckeby betalar kommunen för att ta hand om avloppet. Dessutom vidtar bolaget egna åtgärder.
– Dels så betalar vi avloppsavgifter och dessutom doserar vi kemikalier för att motverka det här.
Lyckeby är emellertid inte det enda livsmedelsföretag som är inkopplat på kommunens avloppsledning. Även slakteriet HKScan och sprittillverkaren Absolut släpper ut sitt avlopp till ledningen.
FoodMonitor har inte lyckats nå Absolut för en kommentar.
HKScan ger den här kommentaren:
”På vår anläggning i Kristianstad har vi ett eget reningsverk som renar allt vatten innan det släpps ut på kommunens ledningar. Vi håller oss inom de gränsvärden som vårt miljötillstånd ger oss. För att säkerställa detta gör vi provtagningar regelbundet och redovisar också dessa för kommunen”, skriver Cecilia Ibson på HKScan i ett mejl till FoodMonitor.
Bengt Olsson är förvaltningschef på Kristianstads kommun. Han bekräftar att kommunen och Lyckeby arbetat länge för att komma till rätta med problemet med svavelväte.
– Det har jobbats med det här i mer än 10 år och hade det varit enkelt att lösa det så hade det varit gjort för länge sedan.
Kommunen har tidigare varit försiktig med att ställa krav på bolagen.
– Ett tag så gick det inte så bra för företagen. Då var vi försiktiga med att ställa för höga krav för det var arbetstillfällen och sådana grejer som kom in i bilden. Så därför har det väl kanske inte varit full fart på att försöka lösa det här hela tiden.
Har det varit några kostnader för kommunen?
– Det är klart att det har varit det. Vi har exempelvis byggt en doseringsanläggning där vi mäter och pytsar in kemikaler för att neutralisera och det hjälper ganska mycket på en viss sträcka av ledningen. Så visst har det kostat kommunen pengar.
Hur mycket?
– Det är miljonbelopp.
– Det är inte skattepengar. Vi har avtal med industrierna och sedan är det VA-taxan och VA-taxans kunder. Det är kollektivet som betalar.
Kommunen försöker alltså hitta lösningar på problemet i samarbete med Lyckeby.
– Vi träffas ständigt och försöker hitta lösningar så att vi kan hantera svavelväte. Bildas kommer det alltid att göra. Men det ska inte bli farligt för någon, säger Bengt Olsson.
HÅKAN FRISELL