Livsmedelsverket ansöker om utdömande av vite mot Kronfågel
Livsmedelsverket har denna vecka ansökt om att förvaltningsrätten ska döma ut ett vite på 50 000 kronor mot kycklingslakteriet Kronfågel i Valla. Detta efter det att brister i rengöringen upptäckts. Dessutom påstår myndigheten att flera tidigare liknande försök att få viten utdömda misslyckats då slakteriet inte kunnat delges.
”Med anledning av de risker för människors hälsa som företagets underlåtelse medför ansöker Livsmedelsverket om att förvaltningsratten dömer ut vite i enlighet med vitesförelaggandet”, skriver Livsmedelsverket i ansökan som denna vecka skickats till Förvaltningsrätten i Uppsala.
Det var i december förra året som Livsmedelsverket beslutade att förelägga Kronfågel att ”vidta åtgärder som varaktigt säkerstaller att rengöring utförs systematiskt och effektivt, så att det inte finns produktrester från föregående produktionsdygn kvar på utrustning och ytor vid ny produktionsstart i produktionslokalerna”. Föreläggandet förenades med ett vite på 50 000 kronor.
Föreläggandet delgavs emellertid inte slakteriet förrän den 8 augusti i år.
Anledningen tycks vara att Livsmedelsverket haft svårt att nå behörig firmatecknare. Därför har enligt myndigheten tidigare försök omintetgjorts.
Så här skriver myndigheten i en kommentar: ”Livsmedelsverket bar vid tre tidigare tillfällen utfört uppföljande kontroll av föreläggandet. Resultatet av dessa kontroller ledde till att Livsmedelsverket ansökte om utdömande av vite till förvaltningsratten. Utdömandet drogs sedan tillbaka med anledning av att ej behörig firmatecknare signerat delgivningen.”
Livsmedelsverket säger sig ha gjort en uppföljande kontroll på Kronfågel den 29 augusti. Då konstaterades att slakteriet ”inte vidtagit åtgarder som säkerstaller att rengöring utförs systematiskt och effektivt”.
Det handlar enligt uppgift om smutsiga krokar, krokar med köttrester på, en smutsig styrplåt, köttrester på band, och en smutsig uppsamlare.
Dessutom konstaterades brister i rengöringen av slakteriets lokaler.
Det här säger sig Livsmedelsverket ha upptäckt: ”Det var köttrester på golven och i avloppsrännorna. Det gäller generellt i hela produktionsdelen men särskilt i lokalen 301” ”Maskin för leverpackning står i en av produktionslokalerna fast den inte används. Den var dammig och smutsig” ”Hållare till grå backar i Klippet var smutsiga” ”Mondini till Stina var smutsig utvändigt” (Det är oklart vad detta betyder /red) ”Fristående verktyg till trågmataren i Färsken var smutsig” ”Skyddskåpor till Mondini for linje 3 i Färsken var smutsiga” ”Det var grön beläggning mellan handtag och dörrblad på linje 1 i Färsken”
Enligt myndigheten strider bristerna mot lagkravet att livsmedelslokaler ska hållas rena och i gott skick.