SMAK tar bort EU-ekologisk märkning och KRAV-märkning från basilika producerad av Spisa Smaker AB
Ekologisk basilika från livsmedelsföretaget Spisa Smaker AB i Påarp har visat sig innehålla bekämpningsmedlet pirimicarb i en halt av 0.011 milligram per kilo. Detta upptäcktes i samband med en analys som Livsmedelsverket genomförde. Det får nu certifieringsorganet SMAK i Alnarp att ta bort produktens bort EU-ekologiska märkning och KRAV-märkning.
”Vid Livsmedelsverkets provtagning inom det nationella kontrollprogrammet har rester av pirimicarb hittas i den batch av ekologisk basilika beslutet gäller. Produkten har sålts av producenten och provtogs hos grossist. SMAK fattar beslut om borttagande av märkning för den aktuella batchen i enlighet med gällande regelverk, åtgärdskatalogen for ekologisk produktion, och KRAVs riktlinjer vid fynd av bekämpningsmedel”, skriver SMAK i ett beslut denna månad.
FoodMonitor har sökt Spisa Smaker AB.
HÅKAN FRISELL
Fakta: Spisa Smaker AB. Omsättning: 150 miljoner kronor (2018). Resultat: 2 miljoner kronor. Antal anställda: 106.