Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
p29
Diabetiker dog i häkte – två personer nu dömda för tjänstefel
En natt i början av förra året stötte en polispatrull på en överförfriskad man sovandes i en hiss i ett parkeringsgarage i centrala Karlstad. Han omhändertogs och fördes till häktet i Karlstad för tillnyktring. När det var dags för mannen att åka hem på morgonen påträffades han död. Personalen på häktet hade inte tittat till honom som de skulle. Ingen visste att han var diabetiker trots att han bar ett speciellt halsband. En polisutredning avslöjade att personalen ljugit i en loggbok om sin tillsyn av mannen. Två ur personalen åtalades och dömdes nyligen för tjänstefel till dagsböter.
”Både … (tilltalad) och … (tilltalad) har vid ett respektive två tillfällen signerat att de gjort tillsyn trots att så inte var fallet. Som tingsrätten konstaterat utgör det ett absolut minimikrav att tillsyn görs var femtonde minut. Det framstår som anmärkningsvärt att en vårdare i efterhand signerar att tillsyn skett av en omhändertagen person när det inte stämmer. Det vittnar enligt tingsrättens mening om en viss nonchalans inför vikten av att uppgiften utförs på ett korrekt sätt”, skriver Värmlands Tingsrätt i sin dom.

p31

Personalen underlät enligt domstolen att utöva tillsyn av mannen vid fyra tillfällen under tidsperioden 07:00 och 09:00 den dagen. Det upptäcktes när polisen jämförde häktets loggbok med filmer från övervakningskameror.
När mannen skulle friges på klockan 09:20 upptäcktes det att han var livlös.
I polisutredningen kom det fram att det fanns många allvarliga brister i hur personer övervakades i häktet.
Ingen av de båda tilltalade säger sig ha fått se någon arbetsbeskrivning. Den loggbok som finns på arbetsplatsen fylls ibland i efteråt. Och man fyllde i att man gjort tillsyn trots att så inte var fallet.
”Anledningen till att … (tilltalad) fyllt i att hon gjort tillsyn trots att … (tilltalad) inte gjort det var att … (tilltalad) trodde att hon varit där. … (tilltalad) har ingen bra förklaring. Det händer att man fyller i efteråt”, skriver domstolen i sin dom.
Så säger lagstiftningen:
”Om en omhändertagen förvaras hos polisen gäller rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om omhändertagande av berusade personer. Beträffande tillsynen anges följande föreskrift i 5 kap. 1 §. Tillsynen ska vara noggrann. Den som är kraftigt berusad ska ses till med högst 15 minuters mellanrum. Om det inte bedöms vara obehövligt, ska den som utövar tillsynen gå in i arresten och kontrollera den omhändertagnes tillstånd. Såsom allmänt råd till samma bestämmelse anges följande. En omhändertagen som snarkar bör väckas eftersom snarkning kan vara tecken på ett allvarligt tillstånd.”
Enligt domstolen är det till och med tveksamt om den tillsyn som trots allt gjorts i det aktuella fallet har varit tillräcklig. Tillsynen skedde på så sätt att en vårdare under några sekunder tittade in genom ett fönster in i cellen.
”Det kan enligt tingsrättens mening starkt ifrågasättas om ett sådant förfarande är tillräckligt för att bedöma en omhändertagens tillstånd och för att kunna upptäcka förändringar som kan kräva sjukvård”, skriver tingsrätten i sin dom.
Åklagaren i målet gjorde gällande att om den aktuella mannens tillstånd upptäckts tidigare så kunde livräddande insatser ha satts in tidigare.
”Det är i och för sig ett rimligt antagande, men det kan konstateras att det är oklart när i tiden … (mannen) slutade andas. Det är därmed inte utrett att … (tilltalad) och … (tilltalad) underlåtenhet att utföra tillsyn fått till följd att … (mannen) avled.”
Mannen var alltså diabetiker men det tycks personalen inte har uppmärksammat när han togs in. Detta trots att han hade en halskedja på sig som visade just detta.
Enligt en läkare som senare obducerade mannen var blodsockret högt när han undersöktes av den ambulans som beordrades till häktet.
De två dömda personerna arbetar enligt uppgift inte längre kvar på häktet.
En av dem dömdes till 30 dagsböter om 310 kronor. Den andra dömdes till 30 dagsböter om 250 kronor.
Domen kan överklagas.
HÅKAN FRISELL
Bilden överst och till vänster. Foto: HÅKAN FRISELL. Resten av bilderna. Foto: Polisen.