Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
Kina håller inne med landsgodkännande av Sverige
Sverige och Kina är enligt Näringsdepartementet överens om texten i tre exportprotokoll, landsgodkännanden, som gör det möjligt för svensk export av gris, havre, och sällskapsdjursfoder, till Kina. Men av någon anledning väntar kineserna med att skriva under. För Sverige handlar det om cirka 150 miljoner kronor i export per år av griskött som hägrar.
– Vi är redo att skriva på när som helst, säger Peter af Wetterstedt, kansliråd på Näringsdepartementet.
– Kina har inte riktigt velat skriva på ännu.
Varför vill de inte göra det?
– Det är en bra fråga.
Sverige har en medveten och lågsiktig satsning på exporten till Kina.
– Regeringen jobbar långsiktigt med livsmedelsexport till Kina det har vi gjort länge. Bland annat har vi tillsatt ett skogs- och lantbruksråd på ambassaden i Peking sedan 2015 som arbetar heltid med att lösa de handelshinder som svenska jordbruks- och livsmedelsföretag möter på den kinesiska marknaden.
Kinas landsgodkännande av Sverige har dragit ut rejält på tiden. År 2017 skrev flera tidningar att landsgodkännandena var nära. Men sedan hände ändå inget.
Vilken är din prognos för när ni kan komma att skriva på?
– Det är svårt att säga just nu, bollen ligger hos kineserna. Vi jobbar enträget för att de tre exportprotokollen ska skrivas under.
Exporten till Kina har totalt sett ökat rejält den senaste tiden.
– Det finns massor av livsmedelsexport till Kina. Den ökar ju stadigt hela tiden. Om man jämför första halvåret i år med samma period förra året så är den upp cirka 20 procent.
Ser du några risker med att exporten är stor och att den ökar?
– Nej, det tror jag inte. Det är en medveten satsning från Sveriges regering att vi ska öka livsmedelsexporten och det är en del av regeringens livsmedelsstrategi. Så som vi ser detta så finns det inga risker utan marknadspotentialen är stor. Kina är en prioriterad marknad. Svenska livsmedel håller hög kvalité och är hållbart producerade med god djurhälsa och livsmedelsäkerhet. Dessa svenska värden blir allt viktigare, och därför finns det potential för svensk export.
HÅKAN FRISELL