Norrmejerier och LRF Mjölk vill veta om transglutaminas får användas i ost
I dagarna har mjölkbolaget Norrmejerier i Umeå frågat Livsmedelsverket om enzymet transglutaminas får användas i ost. Varken mjölkbolaget eller organisationen LRF Mjölk verkar vilja svara på några frågor från FoodMonitor om detta.
”Frågan är: är det tillåtet att använda transglutaminas i ost? Om ja, räknas det som processhjälpmedel om vi tillsätter enzymet i saltlaken för att kyla osten snabbare och värmebehandlar efteråt? Tillverkaren av enzymet, spansk tillverkare, säger att värmebehandlingen gör att enzymet inte finns i slutprodukten och då kan räknas som processhjälpmedel”, skriver Norrmejerier i ett dokument.
Enligt Livsmedelsverket regleras enzymer av både en EU-förordning och Livsmedelsverkets egna föreskrifter.
Det svaret verkar emellertid inte Norrmejerier nöjda över. Bolaget säger sig inte vara klara över vad lagstiftningen säger.
"Vi tycker inte vi fått svar på frågan", skriver Norrmejerier i ett mejl till Livsmedelsverket.
FoodMonitor har inte fått något svar från Norrmejerier på frågor om deras eventuella användning av enzymet.
LRF Mjölk har också sökt svar från Livsmedelsverket i frågan. Inte heller LRF Mjölk vill svara på frågor från FoodMonitor.
HÅKAN FRISELL
Fakta: Transglutaminas kallas ibland för köttlim eller fisklim och kan användas för att sammanfoga proteiner.
Livsmedelsverket har tidigare uttalat sig och sagt att transglutaminas inte räknas som ett processhjälpmedel.