Förra månaden behandlade en distriktsveterinär i Norra Sverige en kalv ute hos en kund. Samma dag insjuknade veterinären.
”Insjuknade i hög feber och huvudvärk på eftermiddagen/kvällen … . Dagen efter uppkom magsmärtor, diarréer, och kräkningar. Gick till vårdcentralen och lämnade avföringsprov … . Provsvar från vårdcentralen … säger att jag är positiv för Cryptosporidium parvum”, skriver distriktveterinären i en anmälan.
Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin webbplats:
”Cryptosporidium är ett så kallat urdjur, protozo. Ett flertal olika arter av Cryptosporidium finns beskrivna varav främst två, Cryptosporidium hominis och Cryptosporidium parvum, är förknippade med infektion hos människa. Cryptosporidium hominis har så gott som uteslutande påträffats hos människa medan infektion med Cryptosporidium parvum är en zoonos. Det är framför allt unga djur, som kalvar och lamm, som drabbas av sjukdom”
”Infektionsdosen, det vill säga den minsta mängd av smittämnet som behövs för att få infektionen, är liten.”
”Sjukdomsbilden karaktäriseras av vattniga diarréer, buksmärtor, illamående, huvudvärk och feber. Kräkningar är mindre vanliga, framför allt hos vuxna. En del smittade får inga symtom alls”
Distriktsveterinären blev alltså sjuk redan samma dag som den aktuella kalven behandlades. Men inkubationstiden är enligt Folkshälsomyndigheten längre än så.
”Inkubationstiden är cirka sju dygn, två till tolv dygn har angetts”, skriver myndigheten.