Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
laIMG_7565
Hög halt gluten i kokosnötsocker från Indonesien – Martin & Servera och Wayne’s Coffee drabbade
Ett parti ekologiskt kokosnötsocker från Indonesien, av märket ”Organic coconut sugar”, har visat sig innehålla en hög halt gluten. Detta enligt det Nederländska livsmedelsverket som i dagarna skickat ut ett europeiskt livsmedelslarm. En del av partiet ska ha nått Sverige.
Enligt det Nederländska livsmedelsverket utgör kokosnötsockret en allvarlig risk för människors hälsa.
Det handlar om ett parti på totalt 23.9 ton som nått EU.
Enligt uppgift innehåller kokosnötsockret mer 80 milligram gluten per kilo.
Bäst före datum är den 10 mars 2022.
Enligt uppgift har det brittiska företaget Calleva Nutrition använt kokosnötsockret till att tillverka teer. 180 kilo av sådant te ska ha sålts till grossisten Martin & Servera logistik AB som sedan sålt det till kafébolaget Wayne’s Coffee i Stockholm.
Kokosnötsockret har återkallats i flera länder inom EU.
/FoodMonitor
Foto: FoodMonitor.
LÄS OCKSÅ: Konsument orolig över hur Wayne´s Coffee hanterar produkter med gluten i – bolaget medger fel och har vidtagit åtgärder