Som FoodMonitor berättat om tidigare så har Vitryssland vänt sig till svenska myndigheter med uppgifter om antibiotika i kyckling från slakteriet Kronfågel i Valla. Nu ger bolaget sin kommentar.
”Kronfågel behandlar aldrig kyckling med antibiotika i förebyggande syfte. Det är endast sjuka djur som får antibiotika och det är bara företagets veterinär som får ordinera detta. Under 2019 behandlades inga djur med antibiotika. Dessutom gör Livsmedelsverket oberoende kontroller gällande användningen av antibiotika och andra restämnen genom sin gedigna plan, där de genomför slumpmässiga provtagningar på gårdar. Resultatet av dessa kontroller för 2019 visar att inga rester av antibiotika funnits hos kycklingar som kommit till vår produktionsanläggning. Gällande fallet där antibiotika hittats kommer vi att utreda detta då vi som sagt inte har några avvikelser enligt kontrollerna. Man kan dock aldrig utesluta potentiella kontamineringskällor såsom vatten och foder”, skriver Sandra Engstrand kommunikationsspecialist på Kronfågel, i ett mejl till FoodMonitor.
”Vad gäller det andra fallet som artikeln refererar till ska man komma ihåg att gränsvärdet, som EU har fastställt, för Narasin som inte är antibiotikaklassat, hos kyckling ligger på 0.05 milligram per kilo vilket säkerställer konsumenternas hälsa. Med andra ord så ligger nivåerna i just detta fall långt under den gräns för vad som är accepterat inom EU och det finns ingen risk för hälsovådliga produkter. Vi arbetar tätt med Livsmedelsverket och välkomnar alla typer av kontroller då det hjälper oss att bli bättre.”