CORONA Coronakrisen gör att kommunala kontrollmyndigheter över hela landet nu inskränker livsmedelskontrollen. Så här resonerar några av dem.
– När det gäller livsmedel så fortsäter man med den planerade kontrollen. Man besöker självklart inte vård- och äldreboendens kök. Där har vi restriktioner. Men vi tänker oss vid kontrollen ha mer fokus på ordning och reda, temperatur, och personlig hygien, säger Karolina Ernarp, biträdande förvaltningschef på miljö- och byggnadsförvaltningen på Solna stad.
– Huvudkontoren besöker vi inte alls och vi använder Skype. Vi är också inkännande mot företagen. Det finns en oro både hos våra inspektörer och hos företagarna som det gäller att ta på allvar.
Så här förhåller sig några kommuner till Coronakrisen och livsmedelskontrollen:
Luleå – ”Vi följer rekommendationen från Livsmedelsverket som i nuläget är att i största möjliga mån undvika planerad offentlig livsmedelskontroll på sjukhus, äldreboenden, och andra platser, där känsliga personer bor eller vistas för att inte öka risken för smittspridning. Om en kontroll måste göras, exempelvis vid misstanke om matförgiftning, bör kontrollen ske med aktsamhet och i nära samråd med ansvarig personal.”
Stockholm – ”För att skydda utpekade riskgrupper så gör vi i nuläget inte ordinarie kontroller på till exempel äldreboenden, sjukhus, och serviceboenden. Vi går inte heller på gymnasium, universitet, och högskolor, då de har rekommenderats att stänga sina verksamheter. I övrigt sker kontroller som vanligt, i den mån det går.”
Uppsala – ”Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer. Vi undviker därför just nu planerad kontroll på sjukhus, äldreboenden, och andra platser, där känsliga personer bor eller vistas. Annan typ av kontroller såsom exempelvis misstänkt matförgiftning eller klagomål kan dockgenomföras på dessa verksamheter om det bedöms nödvändigt. ”
Malmö – ”Vi kontrollerar inte sjukhus, äldreboende, och andra mötesplatser, för äldre samt de verksamheter som har stängt.”
Karlstad – ”Vi kommer inte kontrollera kök på vårdboenden, trygghetsboenden, och särskilda boenden, på grund av coronaviruset. Vi håller oss uppdaterade och följer rekommendationer från Livsmedelsverket samt Folkhälsomyndigheten. ”
Har ni någon skyddsutrustning själva?
– Nej, det har vi inte. Men vi har alltid livsmedelsrockar och hårnät när vi besöker kök, säger Karolina Ernarp.
Har ni handsprit?
– Vi har handsprit med oss, ja.
Masker?
– Nej.
Som FoodMonitor berättat om tidigare så planerar Livsmedelsverket att nästa vecka hålla webinarier om hur Corona påverkar livsmedelskontrollen. Karolina Ernarp tycker att Livsmedelsverket är sent ute.
– Vi har väntat på vägledning i detta, säger Karolina Ernarp.
I dagarna har Livsmedelsverket gett bland annat dessa kommentarer till det rådande läget.
”Flera av Sveriges kontrollmyndigheter genomför för närvarande inte kontroller som planerat på grund av det rådande läget med Corona. Det kan komma att innebära en minskning/förändring i antalet planerade kontroller som sker under 2020”, skriver man.
”Livsmedelsmedelsverket har i dagarna gått ut med information på livstecknet (en tjänst som Livsmedelsverket tillhandahåller /red) om att de kommunala kontrollmyndigheterna bör undvika planerad kontroll på äldreboenden. Om en kontroll måste göras, exempelvis vid misstanke om matförgiftning, bör kontrollen ske med aktsamhet och i nära samråd med ansvarig personal.”