Covid-19 vecka 20: Livsmedelsverket och Jordbruksverket rapporterar
Varje vecka rapporterar Livsmedelsverket och Jordbruksverket till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, om hur läget är med Covid-19. FoodMonitor har tagit del av rapporterna för vecka 20.
LIVSMEDELSVERKET: Dricksvattenförsörjning – ingen påverkan Distribution av livsmedel – måttlig påverkan Tillverkning av livsmedel – måttlig påverkan
När det gäller distributionen och tillverkningen av livsmedel skriver Livsmedelsverket bland annat detta: ”Tillgången på livsmedel är god.” ”Trots vissa fördröjningar i leveranser fungerar livsmedelstransporterna till Sverige och inom Europa bra.” ”Restaurangbranschen skiljer sig markant från andra livsmedelsbranscher. Här är minskad beläggning på hotell och färre restaurangbesök lett till att företagen permitterar eller säger upp personal. Detta påverkar i sin tur restaurang och storköksgrossisterna som anpassar verksamheten efter minskad efterfrågan. Mindre verksamheter som exempelvis caféer, små bagerier, och mikrobryggerier, har det svårt på grund av minskad försäljning.” ”Online-tjänster utvecklas snabbt i butiksledet.” ”Tillverkningsföretagen har säkrat upp leveranser och ökar i vissa fall produktion mot lager samt beställer vid behov in extra av råvaror, förpackningsmaterial, och övriga insatsvaror.”
JORDBRUKSVERKET: Påverkan på primärproduktionen och tillhörande beroenden – måttlig påverkan Påverkan på djurens hälso-och sjukvård – måttlig påverkan Påverkan på Jordbruksverket – ingen påverkan
Så här skriver Jordbruksverket om konsekvenser för livsmedelsförsörjningen: ”Inga noterbara konsekvenser för livsmedelsförsörjningen på kort sikt är identifierade.” ”Jordbruksverket ser för närvarande inte tecken på allvarliga konsekvenser för livsmedelsförsörjningen på lång sikt. I de länder som har erfarit större konsekvenser av pandemin upprätthålls livsmedelsproduktionen, men störningar noteras i andra delar av livsmedelskedjan. Personalkrävande primärproduktion är av naturliga skäl mer sårbar, framför allt vid skörd.
Enligt Jordbruksverket finns det brist på växtskyddsmedel som orsakar problem.
”Handel och transporter fungerar inte riktigt som vanligt för växtskyddsmedel. Två preparat som används i odling av frukt och lök har tagit slut. Även ett företag som säljer biologisk bekämpning har fått svårt att leverera sina produkter. Som en följd av detta begränsas möjligheterna att hantera vissa växtskyddsproblem. Fler liknande situationer kan uppstå beroende på pandemins utveckling. Jordbruksverket följer utvecklingen i samverkan med berörda myndigheter och andra aktörer.”