Livsmedelsverket förbjuder man på Gotland att sälja kött som inte veterinärbesiktigats
Efter en anmälan om oegentligheter i samband med slakt gjorde Livsmedelsverket i dagarna ett kontrollbesök tillsammans med polisen och Länsstyrelsen på en fastighet på Gotland. Myndigheterna gjorde vissa fynd. Livsmedelsverket har nu genom ett föreläggande förbjudit den ansvarige för verksamheten att sälja kött som inte veterinärbesiktigats.
”Vid kontrollen fann Livsmedelsverkets personal fem fullstora slaktade grisar hängande i ett utrymme som saknade hygieniska förutsättningar och kyla. Djuren hade inte veterinärbesiktigats vare sig före eller efter slakt”, skriver Livsmedelsverket i ett beslut.
”Livsmedelsverket förbjuder … (den ansvarige) att släppa ut kött på marknaden från djur som inte har veterinärbesiktigats före och efter slakt.”
Livsmedelsverket har förenat det föreläggandet med ett vite på 25 000 kronor.
Den ansvarige föreläggs också att destruera de fem slaktkropparna.
”Livsmedelsverket förelägger dessutom (den ansvarige) att destruera de fem griskroppar som beskrivs ... alternativt efter överenskommelse med Livsmedelsverket omhänderta köttet på ett sätt som inte strider mot livsmedelslagstiftningen, exempelvis att redovisa en rimlig mängd kött avsett för egen konsumtion och destruera resterande kött. Om köttet destrueras ska bevis för detta redovisas för Livsmedelsverket. Åtgärden ska ha vidtagits senast den 31 maj 2020”, skriver myndigheten.
Detta ytterligare föreläggande förenade Livsmedelsverket med vite om 50 000 kronor.
Livsmedelsverkets beslut gäller omedelbart även om det överklagas.
”Livsmedelsverket bedömer att det finns risk för människors hälsa om kött som inte har besiktigats före och efter slakt släpps ut på marknaden, det vill säga säljs eller på annat sätt överlåts. … Därutöver har varken slakt- och styckningsverksamheten eller försäljningen anmälts till Region Gotland eller Livsmedelsverket och anläggningen har därför inte godkänts för sådan verksamhet. Att anläggningen har godkänts är en förutsättning för att få släppa ut livsmedel på marknaden, om inte något undantag är tillämpligt, vilket inte har kommit fram i detta ärende”, skriver Livsmedelsverket.