Malmö universitet meddelar att professor Marité Cárdenas arbetar på att utveckla en ny process för att tillverka näringsrik vegansk ost. Den veganska ost som finns att köpa nu i butikshyllorna har brister. Projektet finansieras enligt uppgift med 2.1 miljoner danska kronor av Novo Nordisk.
– Det finns många mejeriprodukter som förstås görs av mjölk, och mjölk är ett svårt material att efterlikna. Idén är att ta reda på hur vi kan imitera det så att vi kan producera mejeriprodukter som är växtbaserade, säger Marité Cárdenas, professor vid Biofilms Research Center for Biointerfaces på Malmö universitet, enligt ett pressmeddelande.
– Det finns en växande global oro, så vi måste hitta sätt som är mer hållbara. Ost är ett mycket viktigt livsmedel – jag har det själv på matbordet – men om du vill äta den veganska ost som för närvarande finns i mataffärerna, så finns det risk att du blir besviken.
Marité Cárdenas vill som fysikalisk kemist inte bara att imitera ost. Hon vill också förbättra näringsvärden.
– Om vi ska göra vegansk ost från grunden behöver vi inte göra det på samma sätt som naturen gör det. Naturen designade mjölk eftersom den behövde mjölken, naturen behövde inte ost! Vi kan göra denna mjölk till den perfekta för osttillverkning, säger hon.
– Vi kan lägga till saker i mjölken som är bra för kroppen, till exempel vitaminer och mineraler som saknas i en vegansk kost, och kapsla in dem på ett sådant sätt att de finns kvar i osten. Detta ökar deras chans att faktiskt absorberas av kroppen.