Livsmedelsverket förelägger Kronfågel att sluta med slaktsnusk – hotar med 300 000 kronor i vite
I fredags lade Livsmedelsverket ett föreläggande mot kycklingslakteriet Kronfågel AB i Valla att åtgärda mycket allvarliga och omfattande brister i slakthygienen. Om inte bolaget rättar sig senast den första juli hotar myndigheten med ett löpande vite om 300 000 kronor.
”I Livsmedelsverkets offentliga kontroll av verksamheten vid företagets anläggning har det konstaterats brister i slakthygien. Urtagningen har inte skett utan onödigt dröjsmål då delar av krävpåsen och tarmrester funnits kvar i slaktkroppen efter urtagningsmaskinen. Företaget har heller inte vidtagit effektiva åtgärder mot bristen när de upptäckt problemet. Den urtagning som sker medför att slaktkropparna kontamineras med mag-tarminnehåll (innehåll från kräva, maginnehåll, tarminnehåll och galla). Innan kylning rengörs slaktkropparna. Den befintliga rengöringen säkerställer inte att slaktkropparna är rena när de går in i kyl”, skriver Livsmedelsverket i föreläggandet.
Det var vid ett kontrollbesök på Kronfågel den 12 maj som Livsmedelsverkets säger sig ha upptäckt att Kronfågel inte uppfyller lagstiftningens krav inom slakthygien före, under och efter processen.
Bland annat det här observerade Livsmedelsverket: "1. Urtagningen fungerar inte i enlighet med lagstiftningen. Urtagningen, det vill säga avlägsnandet av hela inälvspaketet, inklusive kräva och matstrupe, ska utföras utan onödigt dröjsmål. Vid anläggningen sker urtagning i därför avsedda maskiner. Om de maskinerna inte avlägsnar varje del av inälvspaketet får dett ill följd att hela eller delar av urtagningen istället utförs manuellt i sambandmed köttbesiktningen. Att urtagningen av slaktkroppar, i den omfattning det sker vid anläggningen, slutförs först i samband med köttbesiktningen innebär att urtagningen inte utförs utan onödigt dröjsmål. Följande brister noteras som rör urtagningen: a. En mycket stor andel slaktkroppar har delar av krävpåsen kvar efter urtagningen enligt företagets egna slaktkroppskontroller. Detta bekräftas vid den officiella veterinärens (OV) kontroller. Åtgärder som vid tillfällena vidtagits har inte kommit tillrätta med att delar av krävpåsen är kvar i slaktkroppen efter urtagning. b. 20210510 vidtogs inte de händelsesteg som företaget satt upp för att komma tillrätta med problem vid urtagningen. Vid tillfället fungerade inte analborren som avsett vilket medförde att tarmrester blev kvar i slaktkroppen. Detta uppmärksammades av Officiell veterinär vid 14-tiden. Då noterades det att uppskattningsvis 1 av 10 slaktkroppar hade tarmrester kvar. Vid kontakt med processtekniker samt personal vid köttbesiktningen så informerades OV om att detta hade uppdagats redan tidigare under dagen men eventuellt vidtagna åtgärder inte kommit tillrätta med problemet med analborren. c. Efter granskning av några av företagets slaktkroppskontroller, P 2051 RD, där fel ska upptäckas och åtgärdas, bedömer Livsmedelsverket att urtagningen inte fungerar i enlighet med lagstiftningen. Förekomsten av fynd ("fel") av kräva, kräva med innehåll, fekal förorening > 5 mm noteras vid dessa slaktkroppskontroller i alltför stor omfattning. Dessa fynd blir inte adekvat åtgärdade utan samma fynd, eller nya fynd, noteras vid nästa kontroll efter genomförda åtgärder. Därefter noteras EJ OK i alla de kontrollerade dokumenten och någon kontroll som verifierar verkningsfulla åtgärder saknas. d. Vid kontroll av slaktkroppar efter urtagningsmaskinen, där hela mag-/tarmkanalen ska tas bort, (i hög hastighet, utan att de togs ner) under 4 x 2 minuter noterades 2.3-5.6 procent slaktkroppar med synliga tarmrester på utsidan av slaktkroppen vid kontrolltillfälle av OV 20210506. Insidan kunde inte granskas eftersom fåglarna inte plockades ner."
"2. Företagets förfarande för urtagning säkerställer inte att kontaminering av slaktkroppar undviks. De åtgärder som företaget vidtar för att förhindra att mag-/tarminnehåll kommer ut under urtagningen är otillräckliga. Verket har konstaterat brister vid själva urtagningen och att problem med företagets interna kommunikation ibland medför att åtgärder inte vidtas när så krävs. Vidare har konstaterats att i de fall åtgärder faktiskt vidtas så är de inte tillräckliga för att komma tillrätta med bristerna, ens enligt företagets egen bedömning."
"Följande brister noteras som rör åtgärder av brister: a. Förekomsten av fynd av kräva, kräva med innehåll, fekal förorening > 5 millimeter, vid företagets slaktkroppskontroll, P. 2051 RD, noteras i alltför stor omfattning. b. Vid flera tillfällen har de åtgärder som vidtagits inte lett till tillfredställande resultat. c. Vid kontroll, 20210510, fungerade inte analborren på avsett sätt. Detta hade inte åtgärdats trots att personal hade kännedom om problemet. Vid kontakt med processtekniker samt personal vid köttbesiktningen så informerades OV om att detta hade uppdagats redan tidigare under dagen men eventuellt vidtagna åtgärder inte kommit tillrätta med problemet. Maskinskötare och ansvariga i rens tillfrågades och svarade att de inte var medvetna om problematiken."
"3. Företagets förfarande för att se till att endast rena slaktkroppar går in i kylen är inte ändamålsenliga.
Följande brister noteras som rör orena slaktkroppar: a. Fynd av kräva, kräva med innehåll, fekal förorening > 5 millimeter noteras vid företagets slaktkroppskontroll i alltför hög omfattning. Kontrollen utförs efter genomförd köttbesiktning och rengöring men innan kylning. Förekomsten av synlig kontaminering på slaktkropparna är återkommande för höga. Detta bekräftas då OV gör kontroller på samma position. b. De åtgärder vidtas har inte lett till tillfredställande resultat utan problem med att de inte är adekvat rena innan kyl kvarstår."
Det här förelägger nu Livsmedelsverket att Kronfågel Valla gör: 1. ”Slutföra urtagningen, det vill säga avlägsnandet av hela inälvspaketet, inklusivekräva och matstrupe, innan slaktkroppar når anläggningens position för organbesiktning.” 2. ”Tillse att slaktkropparna inte kontamineras vid urtagningen.” 3. ”Tillse att slaktkropparna ska vara adekvat rengjorda innan de går in i kylen.”
Livsmedelsverket har förenat förläggandet med ett löpande vite om 300 000 kronor per punkt och per påbörjad kalendermånad från och med den 1 juli 2021 som myndigheten kan konstatera att föreläggandet inte följs.
Som FoodMonitor berätta om tidigare så har Kronfågel haft omfattande problem med Campylobacter-smitta.
Livsmedelsverket ser allvarligt på det pågående snusket i anläggningen.
”Då kontaminerat kycklingkött kan orsaka allvarlig sjukdom, som i vissa fall är livslång, är det viktigt att företaget snarast åtgärdar de aktuella bristerna”, skriver man i föreläggandet.
”Campylobacter är en bakterie som är en av de vanligaste orsakerna till magsjuka orsakad av livsmedel och kan finnas i tarmen hos livsmedels-producerande djur. Bakterien är vanligast på fågelkött och kyckling är en känd källa till smitta. Eftersom det räcker med ett fåtal campylobacter för att bli sjuk, behöver bakterierna inte föröka sig. Det kan räcka med stänk från, eller kontakt med förorenat kycklingkött, för att andra livsmedel ska bli hälsoskadliga.”