Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
kyckling32
Länsstyrelsen: Kronfågel struntar i att åtgärda allvarliga brister i djurskyddet – nytt föreläggande
Brister i kontrollen av ankommande kycklingar, brister i nödrutiner vid avlivning av fåglar, för hög andel vingfrakturer, djur som fryser och för hög bullernivå vid uppstallningen av kycklingar. Bland annat dessa allvarliga djurskyddsbrister säger sig Länsstyrelsen Södermanland ha konstaterat vid ett kontrollbesök på kycklingslakteriet Kronfågel AB i Valla i förra veckan.
”Den maximala tiden mellan utgången från tunneln tills att döden säkerställs genom att fåglarna blir stuckna får inte överstiga 170 sekunder enligt bolaget. Men vid nödläge är det enligt standard-rutinerna istället 480 sekunder utan att bolaget fått dispens för denna ändring från Jordbruksverket”, skriver Länsstyrelsen Södermanland i föreläggandet.
(Tunneln refererar till bolagets process att bedöva kycklingar med gas /red)
”Avvikelsen bedöms som icke åtgärdad. Enligt Jordbruksverket måste avblodningen påbörjas inom 60 sekunder efter bedövning med skjutvapen eller koldioxid och inom 20 sekunder efter bedövning med elektricitet. I de uppdaterade standardrutinerna anger fortfarande bolaget att den maximala tiden mellan utgången från tunneln tills att döden säkerställs genom att fåglarna blir stuckna inte får överskrida 170 sekunder. Länsstyrelsen anser att om tiden som Jordbruksverket angett överskrids så finns risk för att kycklingarna hinner vakna ur bedövningen och avlivas vakna.”
kyckling33
I november förra året gjorde länsstyrelsen en granskning av Kronfågel AB:s standardrutiner för djurskydd vid anläggningen för kycklingslakt i Valla. Då noterades det enligt myndigheten 17 allvarliga djurskyddsbrister.
”Dessa avvikelser rörde standardrutinerna, besiktningen av djuren, placeringen av containrar i ankomsthallen, djurskydds-parametrarna, bullernivån, vingskadekontrollen, åtskillnad mellan varupartier, bedövningen, nödavlivningen i släp och blöta transport-lådor”, skriver länsstyrelsen i föreläggandet.
I april i år tog länsstyrelsen emot en åtgärdsplan från slakteriet som bedömdes som otillräcklig. Det ska ha saknats nödvändig information och Kronfågel redogjorde inte för hur och när korrigerande åtgärder vidtagits eller skulle vidtas.
Länsstyrelsen krävde då att Kronfågel skulle komma in med kompetterande uppgifter senast den 4 juni.
Den 8 juni 2021 gjorde Länsstyrelsen en oanmäld uppföljande kontroll på plats på Valla. Man kunde konstatera att allvarliga brister bestod.
”Avvikelserna som noterades vid revisionen den 19 november 2020 samt den uppföljande kontrollen på plats den 8 juni 2021 bedöms som allvarliga brister i djurskyddet och de åtgärder som bolaget vidtagit har varit otillräckliga!”, skriver länsstyrelsen.
Länsstyrelsen har upptäckt en litania av allvarliga avvikelser i djurskyddet på Kronfågel.
Här är några av dessa:
Enligt länsstyrelsen är Kronfågels transportlådor blöta vid lastning av kycklingar. Det orsakar djuren obehag.
”Avvikelsen bedöms som icke åtgärdad då bolaget förväntar sig en investering gällande lådtvätten där lådorna och containrarna ska hettas upp för att underlätta torkningen. Detta förväntas vara klart under 2021. Länsstyrelsen anser att blöta lådor kan orsaka kycklingarna lidande under transporten framför allt vid kall väderlek då de blöta lådorna blir isbelagda. När kycklingarna blir blöta så blir de kalla och de fryser”, skriver länsstyrelsen.
Det framkom också att den på slakteriet som är ansvarig för att kontrollera skador på kycklingar har en minut på sig att kontrollera 200 kycklingar och då leta efter blåmärken, gödselbrännor samt benskador, enligt standardrutiner.
Enligt länsstyrelsen är levandedjursbesiktningen av djurens allmäntillstånd vid ankomst till Kronfågen Valla ofullständig. 
”Enligt bolaget och Livsmedelsverket besiktigas 15 – 40 procent av alla djur på detta sätt. Länsstyrelsen anser att det är för liten andel då det finns risk att kycklingar utsätts för onödigt lidande då kycklingar i samband med transport riskerar att bli fastklämda, hamna på rygg och inte kunna vända sig eller bli lidande av frakturer som uppkommit i samband med lastningen”, skriver länsstyrelsen.
Till och med bullernivån vid uppstallningen av djuren är enligt länsstyrelsen för hög.
”Avvikelsen bedöms som icke åtgärdad. Vid kontroll på plats den 8 juni 2021 uppmättes bullernivåer på mer än 85 decibel vid uppstallningen. I bolagets information till Länsstyrelsen står det att de har en dialog med en aktör gällande bullerbekämpning och att bolaget förväntar sig en lösning innan årets slut för att ta ner decibelnivåerna till under 75 decibel”, skriver länsstyrelsen.
Även Kronfågels kontroll av vingskador har allvarliga brister.
”Vid vingskadekontroll ska alla skador på djuret noteras, resultaten ska följas upp och åtgärder vidtas. I standardrutinen noteras endast en vingskada per besiktat djur trots förekomsten av fler skador”, skriver länsstyrelsen.
”Avvikelsen bedöms som icke åtgärdad. I de uppdaterade standardrutinerna som Länsstyrelsen mottog den 10 juni 2021 står det att truckföraren placerar en container utanför slaktkontoret och att kvalitetskontrollanten sedan ska kontrollera alla djur efter vingskador (cirka 300 stycken). Det är enbart en skada per djur som dokumenteras. Vid hög frekvens av vingbrott (över 15 stycken per kontroll) ska djurskyddsansvarig kontaktas som sedan kontaktar levandedjur för åtgärder enligt Svensk Fågels djuromsorgsprogram. Enligt bransch-riktlinjerna har man en 0-vision och varje företag ansvarar för att genomföra en utredning vid förhöjd skadefrekvens. Det står inte vad som är förhöjd skadefrekvens, i bolagets standardrutiner står det 15 av 300 vilket innebär cirka 5 procent. Detta innebär att av de 4.6 miljoner kycklingar som bolaget enligt egen uppgift slaktade i maj så kan upp till 230 000 kycklingar haft frakturerade vingar utan att Kronfågel vidtagit åtgärder. Länsstyrelsen anser att bolagets nivå för att vidta åtgärder är alldeles för hög då vingfrakturer i samband med lastning orsakar kycklingarna onödigt och svårt lidande. Bolaget ska därför vidta åtgärder snarast vid upptäckt av vingfrakturer som orsakats i samband med infångningen.”
”Antalet vingfrakturer efter bedövningen ligger till största delen över acceptansnivån 2 procent utan att åtgärder vidtagits. Acceptansnivån på 2 procent och målnivån på 1 procent är angivna i standardrutinerna.”
”Avvikelsen bedöms som icke åtgärdad då vingskadefrekvensen låg på 17 stycken då bolaget genomförde egen kontrollräkning under 2 minuter vid Länsstyrelsens kontroll på plats den 8 juni 2021. Enligt bolagets uppdaterade standardrutiner har man tagit bort acceptans-nivåerna och ändrat målen till maximalt 3.7 procent (mer än 16 stycken på 2 minuter) på stora djur och 1 procent (mer än 4 stycken på 2 minuter) på små djur. Länsstyrelsen bedömer att det finns en risk att vingskador som uppkommer i samband med bedövningen orsakar lidande i form av smärta.”
Det här föreläggs nu Kronfågel att göra:
1. "Säkerställa att uppdaterade standardrutiner finns tillgängliga för alla anställda."
2. "Säkerställa att kontrollen av djurens allmäntillstånd vid ankomst till slakteriet sker så att varje låda besiktas från minst en sida."
3. "Säkerställa att instruktionen för placeringen av containrarna uppdateras i standardrutinerna så att kycklingarna inte utsätts för kraftig blåst och det finns utrymme för att besikta alla djur."
4. "Vidta åtgärder för att sänka bullernivån i uppstallningen till max 75 decibel."
5. "Uppdatera standardrutinerna med vilka åtgärder som vidtas vid avvikande värden på djurskyddsparametrarna."
6. "Vidta åtgärder i samband med upptäckt av vingfrakturer som orsakats i samband med infångningen."
7. "Vidta åtgärder för att sänka vingskadefrekvensen efter bedövningen."
8. "Säkerställa att tiden mellan bedövning och avblodning inte överstiger 60 sekunder efter bedövning med koldioxid eller 20 sekunder efter bedövning med elektricitet."
9. "Säkerställa att lådorna inte är blöta vid lastningen av kycklingar."
10. "Inkomma med en beskrivning hur djurskyddskontrollen av färska skador går till samt statistik och vidtagna åtgärder i samband med fynd."
11. "Uppdatera standardrutinerna med elbedövning."
HÅKAN FRISELL
Bilden överst till vänster. Foto: Livsmedelsverket. Bilden överst till höger. Foto: Länsstyrelsen Södermanland.