Skandal med kontaminerat bekämpningsmedel som förstört 500 hektar betodlingar i Frankrike
Kontaminerade batcher med bekämpningsmedel från tillverkaren ADAMA har enligt uppgift från EU-kommissionen förstört 500 hektar odlingar med betor i Frankrike. Fler än 50 odlare ska ha drabbats. Samma typ av bekämpningsmedel säljs även i Sverige under namnet Goltix WG av Nordisk Alkali AB i Malmö. ADAMA bedyrar emellertid att det inte handlar om samma batcher och att Sverige inte påverkas av skandalen.
– Jag har inte hört om något sådant här tidigare. Det är högst olyckligt att man inte har kontroll på sina produkter ordentligt, säger Jenny Larsson, handläggare på Kemikalieinspektionen, KEMI.
I dagarna har EU-kommissionen skickat ut ett larm om det inträffade som via Livsmedelsverket nått KEMI.
Enligt kommissionen handlar det om att två batcher med det aktuella bekämpningsmedlet, som sålts i Frankrike under namnet MARQUIS som innehäller den aktiva substansen metamitron, orsakat fytotoxiska effekter på odlingar i norra och östra Frankrike den senaste månaden. Anledningen är att de två batcherna ska ha kontaminerats med tre aktiva substanser som inte är godkända inom EU. Det handlar om kemikalierna diuron, carbetamide och bromacil. Kommissionen beskriver halten kontaminering i en av batcherna som ”mycket hög”.
Vad betyder detta för svenska förhållanden? – Det kan vi inte svara på just nu. Vi har en likadan produkt i Sverige, Goltix WG, ett vattendispenserbart granulart. Vi har inte fått kännedom att någon i Sverige skulle ha fått sin skörd förstörd.
Hur ska svenska konsumenter förhålla sig till det som hänt? – Jag tror inte att man ska vara orolig som konsument. Utan i det här fallet är det lantbrukaren som använt det här medlet som förlorat hela sin gröda, säger Jenny Larsson.
Han Rupert är vd i ADAMA Northern Europe B.V. i Nederländerna. Enligt honom är det uteslutet att den svenska marknaden drabbats.
– Det är ett problem i Frankrike som omfattar två batcher som kontaminerats. Dessa har sålts enbart i Frankrike. Så det är ingen fråga för Sverige. Det som Nordisk Alkali har fått är en helt annan batch, säger han
Nordisk Alkali AB i Malmö meddelar att man inte fått någon information om det inträffade förrän FoodMonitor började ställa frågor.
Han Rupert säger att ADAMA inte informerade Nordisk Alkali eftersom de alltså menar att Sverige inte berörs av larmet.