Hanssons Fisk: färska och frysta räkor har inte blandats
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har en konsument anmält till Göteborgs stad att denne misstänker att färska och frysta räkor blandats i en konsumentförpackning. Hanssons Fisk i Göteborg, som pekats ut i anmälan, bemöter misstanken.
”Denna räka har aldrig varit i närheten av en frys”, skriver Ilona Miglavs som är utbildningskoordinator/kvalitetsansvarig på Hanssons Fisk i ett mejl till FoodMonitor.
”Räkorna fiskas i Norska Havet/Barents Hav av små båtar och landas i Honningsvåg, Nordnorge. De sista halen är avsedda för oss och kokas, precis som all annan kokräka, ombord på båten och lägg i 60-liters tankar tillsammans med saltlake (precis som vår insjökräfta och havskräfta). De fraktas ned till sillanläggningen i Ellös där de packas MAP, 2.5 kilo. MAP= modifierad atmosfär, livsmedelsgas som ökar hållbarheten. Eftersom dessa båtar fiskar ganska stora volymer kan vi hålla ett fördelaktigt pris.”
”Det som konsumenterna kan reagera på är att den MAP:ade räkan ibland har korta antenner och kan kännas lite blöt och mjuk (den har ju varit lite mer hanterad än den vanliga kokräkan). Vi har bett vår leverantör att dränera bort saltlaken ordentligt och lägga en absorbent i botten av förpackningen.”
Göteborgs stad uppgav att man inte kunde spåra leverantören av räkorna via ett speciellt nummer, SE 6684, som angetts på förpackningen. Men det menar Hanssons Fisk är enkelt genom att gå in på Livsmedelsverket webbplats. Numret tillhör enligt Hanssons Fisk leverantören IEC Sweden AB i Uddevalla.
Ilona Miglavs tycker det är synd att inte den aktuella konsumenten tog direkt kontakt med Hanssons Fisk.
”På det hela kan jag tycka att det hade varit bättre att konsumenten hade tagit kontakt med oss, så hade vi alla sluppit ett handläggningsärende till Göteborgs stad och till SLV”, skriver hon.