Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
{akeebasubs !*}
Scan vill inte stoppa 0.15 promille kött från djurskyddsärenden – skyller på Livsmedelsverket
Det här är en plusartikel. Prenumerera på plus i 6 månader eller ett år. Med plus får du obegränsad tillgång till FoodMonitor. 
Prenumerera här!
Är du redan prenumerant behöver du bara logga in för att läsa artikeln. 
{/akeebasubs}
{akeebasubs *}
Scan vill inte stoppa 0.15 promille kött från djurskyddsärenden – skyller på Livsmedelsverket
Enligt köttbolaget Scan kan andelen kött de säljer som kommer från djurbönder som begår djurskyddsbrott uppgå till 0.15 promille. Bolaget vill inte stoppa och kassera det köttet.
Varför betalar Scan och andra slakterier djurbönderna för det köttet?
– Vi pratar om mindre än 0.15 promille djurskyddsärenden i Sverige under ett år på alla slaktade djur. Det är väldigt lite men varje avsteg är naturligvis helt oacceptabelt och det är inget vi accepterar från våra leverantörer eller transportörer. Men sedan är det så här att vi har en myndighet som godkänner allt kött för livsmedelsproduktion och de heter Livsmedelsverket, säger Annelie Lundell, kvalitetschef på HKScan Sweden AB.
Men varför betalar ni bönderna? De skriver på en djurägarförsäkran och den stämmer uppenbarligen inte. Varför kasserar ni inte bara köttet?
– Vi kan inte bara slänga så mycket kött. Det är inget fel på köttet.
Varför låter man kött från bönder som begår brott ingå i leveranskedjan?
– Varför skulle de inte göra det? Livsmedelsverket godkänner det för livsmedelproduktion. Varför skulle det inte gå in i livsmedelsproduktionen då?
För att djurbonden har begått ett brott?
– Det vet man inte. Efter att det är dömt och det har varit en polisutredning är det många månader efter det att djuret är slaktat.
Kan inte slakterierna sätta sin egen ribba?
– Vi kan inte sätta oss över lagen. Vi kan prata med våra leverantörer och påverka dem.
FoodMonitor kan bara konstatera att Scan, precis som alla andra slakterier, kan skriva vilka avtal de vill med sina leverantörer. Ett exempel på ett slakteri som tar ett större ansvar för djurvälfärden är det mobila slakteriet Hälsingestintan med sitt "etiska kött" som FoodMonitor skrivit om tidigare.
Ni kan väl skriva avtal med djurbönderna så att de inte får ett öre om ni vill. Frågan är varför det inte görs. Varför man accepterar brott i leverantörskedjan?
– Du säger brott i leverantörskedjan. De är ju inte dömda för brott de flesta av de här människorna.
Men om konsumenterna inte vill ha in det här köttet i matbutikerna. Varför kan inte slakterierna stoppa det då?
– Tror du att djurskyddet i Sverige skulle bli bättre generellt sett om vi gjorde på det sättet? Det tror inte jag.
Frågan kanske istället är varför dagligvaruhandeln som ICA och McDonald´s accepterar detta?
– Förmodligen samma svar som du får från mig. Därför att vi har en myndighet som godkänt till livsmedelsproduktion och är det godkänt för livsmedelsproduktion så är det, säger Annelie Lundell. 
/FoodMonitor
{/akeebasubs}