Är du redan prenumerant behöver du bara logga in för att läsa artikeln.
{/akeebasubs}
{akeebasubs *}
Grums fick vite utdömt mot sitt eget storkök
I storköket i Jättestenskolan som drivs i kommunens regi är det så illa ställt att Jävsnämnden i kommunen fick Förvaltningsrätten att i maj döma ut 10 000 kronor i vite. För närvarande ligger det ett nytt vite på 20 000 kronor. Anledningen är brister som gäller verksamhetens faroanalys, som kallas HACCP.
– Det är något som är galet. När vi köper maten där så förutsätter vi att de som vi köper av och som jobbar i kommunen att de följer lagstiftningen, säger Lennart Nilsson som är rektor på Jättestenskolan i Grums.
– Jag kan inte välja var vi köper maten.
Jävsnämnden i Grums kommun, som beslutat om viten mot Jättestenskolan, är tydlig med vad som är fel och vilka konsekvenser det kan få.
”Lagstiftningen är tydlig när det gäller krav på införande av rutiner baserade på HACCP-principerna och att nödvändig utbildning ges inom ämnet. Verksamheten har trots tidigare föreläggande inte rättat sig och följer inte livsmedelslagstiftningen”, skriver Jävsnämnden i Grums kommun i en kommentar.
”Jättestenskolans kök bereder mat till ett stort antal personer inom barnomsorg, skola, och äldrevård, i kommunen. Brister i livsmedelshanteringen kan således få allvarliga konsekvenser för många människor. I köket bereds mat även till känsliga grupper. Detta ställer större krav på att verksamheten säkerställer att livsmedelssäkerheten garanteras.”
Att inte göra en faroanalys i ett storkök utgör en mycket allvarlig risk för konsumenters hälsa. Brister som inte upptäcks kan orsaka bland annat matförgiftning och allergiska reaktioner hos konsumenter.
HACCP används också bland annat för att kunna spåra livsmedel i livsmedelskedjan vilket är helt avgörande för spårning av smittkällor och återkallande av farliga produkter.
Huvudansvaret för HACCP i Grums kommun har dessutom placerats på centralköket på Jättestenskolan. Livsmedelsinspektören i kommunen förelade genom Jävsnämnden i kommunen redan i november 2012 att brister med HACCP skulle rättas till.
”Det visar sig oklart vem som ansvarar för livsmedelssäkerheten när det skickas varor från centralköket”, skriver livsmedelsinspektören i föreläggandet mot Grums kommun.
Skolköket hade inte heller klart för sig riskerna med att använda plaster i verksamheten.
”Bristande kunskap inom området kan leda till att kunderna, i synnerhet barnen, utsätts för risker som kan leda till bland annat ofrivillig barnlöshet och cancer”, skriver inspektören.
Men trots påpekanden har inget hänt annat att inspektören, enligt uppgift, fick stark intern kritik för sitt agerande. Men det visade sig alltså i förvaltningsrätten att inspektören hade rätt. Även Livsmedelsverket ger nu inspektören beröm.
– Det är väl väldigt bra att kommunen har utfärdat ett föreläggande med vite och att man har gått vidare och bett att få det utdömt. Det tyder på att någonting fungerat, säger Malin Engdahl, tillförordnad områdeschef för område livsmedelskontroll på Livsmedelsverket.
Hur viktigt är det att HACCP fungerar? – Det är det verktyget som livsmedelsföretagaren ska använda för att vara medveten vilka risker och faror som finns i en verksamhet. Om man till exempel konstaterar att det är väldigt viktigt att ett livsmedel hålls kallt så kan man ha en styrpunkt som handlar om att man övervakar temperaturen. Och så ska man ha en plan på hur man gör om temperaturen blir för hög. HACCP är ett av det absolut viktigaste redskapen.
Eva Hamnebo är kostchef på Jättstenskolan i Grums. Hon tyckte att hon tidigare hade koll på läget men har nu fått rätta sig.
– Vi var av olika åsikter. Vi tyckte att vi hade koll på läget men det tyckte inte inspektören, säger hon.
– Vi vidtagit åtgärder så nu hoppas vi att vi ska bli godkända nästa gång.
Men varför har det här hållit på så länge? – Vi har hela tiden åtgärdat men han har inte varit nöjd, säger Eva Hamnebo.
– Vi har haft en extern konsult inne på livsmedelskontroll som har hjälpt oss också. Hon tycker nu att det är bra.
Enligt Eva Hamnebo hade köket bra koll på läget men hon medger att dokumentation saknats.
– Vi kände att vi hade jättebra kontroll. Men vi hade inte satt det på papper.
Inspektören säger att det inte följer lagstiftningen. Hur ser du på det? – Han har fått rätt. Det är bara att acceptera att det är så.
Eva Hamnebo tycker inte att de som äter av kökets mat behöver vara oroliga.