Jordbruksverket: Stort svinn i ägg- och värphönsproduktionen
Jordbruksverket meddelar att ungefär 1.8 miljoner svenska värphöns, motsvarande en tredjedel av den totala populationen, inte används som livsmedel när de slutat värpa ägg utan istället destrueras eller används som minkfoder i Danmark. I stort sett alla tuppkycklingar, drygt 5 miljoner som föds i kläckerierna varje år, avlivas.
”Om man väljer att ta tillvara på köttet hos värphöns eller inte beror på ekonomiska faktorer, men också på avståndet till de slakterier som tar emot värphöns. Hanteringen av hönsen kan medföra djurskyddsproblem. Värphönsen får ofta ett urkalkat skelett och riskerar skelettskador vid transporterna. Värphönsanläggningar norr om Mälardalen kan med nuvarande regler inte leverera sina värphöns till slakt”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
”Hälften av kycklingarna som föds på värphönskläckerierna är tuppkycklingar. Inom äggproduktion används enbart hönorna och ett fåtal tuppar. Det finns ingen eller liten efterfrågan av tuppkycklingar och de avlivas därför på kläckeriet.”
Enligt Jordbruksverket anser branschen att det är svårt att använda tuppkycklingar i livsmedelsproduktionen.
"Man har gjort försök med att föda upp tuppkycklingarna till matfågel, men branschen anser att det är ekonomiskt svårt att föda upp tuppkycklingar från äggproduktionen till matfågel i större skala. De växer långsammare och har ett lägre foderutnyttjande än konventionella slaktkycklingar", skriver myndigheten.
/FoodMonitor