e23
Höna hittades död vid tvättmaskinen på Håkantorp Slakteri
Tidigare denna månad hittades en höna död vid tvättmaskinen på skandalslakteriet Håkantorp Slakteri AB i Vara. Vid ett antal tillfällen tidigare i år har hönor upptäckts i och vid maskinen. Enligt en veterinär följer slakteriet inte sina egna rutiner. Bilden: Höna upptäckt i tvättmaskinen på Håkantorp Slakteri. Foto: Livsmedelsverket.
Läs mer...
bDSC 0005
”Ekologiska” bananer från Ecuador
KOMMENTAREN Nu har det för tredje gången i år dokumenterats att ekologiska bananer från Ecuador innehåller bekämpningsmedelsrester. Men bananerna återkallas inte eftersom ... Bilden: Bananer. Inte nödvändigtvis de aktuella.
Läs mer...
Bibliotekschef döms för att ha efterforskat DN:s källa
Som FoodMonitor berättat om tidigare så stod nyligen en bibliotekschef inför rätta för brott mot efterforskningsförbudet. Idag kom domen.
Läs mer...
e21
Nytt fall med bekämpningsmedel i ekologiska bananer från Ecuador
Ännu ett prov som tagits inom det nationella kontrollprogrammet, som administreras av Livsmedelsverket, har visat på bekämpningsmedel i ekologiska bananer från Ecuador. Provtagningen gjordes tidigare denna månad på grossisten Everfresh AB:s lager i Helsingborg. Foto: Livsmedelsverket.
Läs mer...
k35
Guldfågeln är en belastning för hela kycklingbranschen
LEDARE En djurägare har tidigare i år, enligt en veterinär, låtit sin personal vrida av halsarna på små kycklingar på slakteriet Guldfågeln i Mörbylånga. Detta utan bedövning. 10 av dessa personer kunde inte visa upp lagstadgat kompetensbevis. Guldfågeln tittade på. Bilderna: Bilderna under förpackningen. Foto: Livsmedelsverket.
Läs mer...
1 800 kycklingar med brutna vingar per dag på Guldfågeln
Veterinärer på kycklingslakteriet Guldfågeln slår larm om att ett stort antal kycklingar som ankommer till bolagets anläggning i Mörbylånga har brutna vingar. Det kan handla om så många som upp till 1 800 djur varje dag. Enligt veterinärerna har kycklingarna utsatts för ett stort onödigt lidande. Länsstyrelsen har i ett halvårs tid stått handfallen.
Läs mer...
Överfulla transportlådor levererades till Guldfågeln
Vid två tillfällen nyligen har överfulla transportlådor med kycklingar levererats till slakteriet Guldfågeln AB i Mörbylånga. Det rapporterar en officiell veterinär, OV.
Läs mer...
Kycklingar till Guldfågeln klämdes i transportlådor
Läs mer...
Levande kyckling kvar i transportlåda på Guldfågeln
Nu har det hänt igen. Personalen på slakteriet Guldfågeln i Mörbylånga lämnade kvar en kyckling i en transportlåda efter tömning. Tack vare att en officiell veterinär, OV, upptäckte djuret kunde det denna gång avlägsnas innan lådan kördes in i tvätten.
Läs mer...
gDSC 0027
Veterinär: Halsar på ett stort antal obedövade små kycklingar vreds av på Guldfågeln
I början av februari levererades det 1 844 kycklingar till slakteriet Guldfågeln i Mörbylånga som enligt uppgift var för små för anläggningens slaktband. Personer som inte tillhörde Guldfågeln hjälpte då till med slakten. Men Livsmedelsverket ifrågasätter deras kompetens. Enligt en officiell veterinär, OV, på plats avlivades kycklingar med halsdislokation utan bedövning. Det framgår av handlingar som nu blivit offentliga.
Läs mer...
k33
”Påfallande många fotskador” upptäckta på Guldfågeln
Den första oktober konstaterade en officiell veterinär, OV, vid en kontroll att kycklingar på slakteriet Guldfågeln i Mörbylånga hade ”påfallande många fotskador”. Misstankarna riktas mot en uppfödare i Kalmar län. Foto: Livsmedelsverket.
Läs mer...
Levande kycklingar hängdes ovanpå ”returfötter”
Personalen på slakteriet Guldfågeln i Mörbylånga har vid flera tillfällen i år hängt upp levande kycklingar i fötterna ovanpå avskurna kycklingfötter från andra kycklingar som man låtit sitta kvar på slaktbandet. Den senast dokumenterade händelsen skedde i mitten av förra månaden. Livsmedelsverket protesterar nu mot hanteringen.
Läs mer...
gDSC 0031
Guldfågeln förbjuds att släppa ut 52 ton chicken nuggets på marknaden
Kycklingslakteriet Guldfågeln i Mörbylånga har tillverkat frysta chicken nuggets av kasserade bröstfiléer. Slakteriet tänkte släppa ut nuggetsen på marknaden. Det menar Livsmedelsverket som nu lägger ett förbud.
Läs mer...
Tunnbrödsbageri förbjuds att släppa ut misstänkt svartslaktat kött på marknaden
Läs mer...
Panik på förlustmaskinen Mathem
KOMMENTAREN Att arbetsförhållandena på matkassebolaget Mathem i Stockholm är usla kom Arbetsmiljöverket till kännedom redan förra året. Mathem, eller rättare sagt Mathems distributionsbolag Körhem i Sverige AB i Bromma, hotades då med ett vite på 500 000 kronor. Men bolagets ledning verkar trots det inte ha styrt upp verksamheten.
Läs mer...
Uppgifter om snusk på Mathem
Möglig mat, personal som tvingats kissa och byta mensskydd i bilarnas kylrum, och varma kylbilar. Tidningen Aftonbladet rapporterar om missförhållanden på matkassebolaget Mathem i Stockholm.
Läs mer...
livsmedelsverket byggnad
Livsmedelsverket kan komma att behöva ytterligare 100 miljoner kronor i räntekontokredit
Foto: Livsmedelsverket.
Läs mer...
KCF och Business Sweden satsar på export av förädlat kött och charkuterier
Kött och Charkföretagen, KCF, meddelar att man nu gör en satsning på export av förädlat kött och charkuterier tillsammans med organisationen Business Sweden. Det handlar om att marknader i Tyskland, Nederländerna, Frankrike, och Hongkong, introduceras för KCF:s medlemmar.
Läs mer...
Livsmedelskedjan Paradiset ställer sig bakom ”European Chicken Commitment”
Djurrättsorganisationen Djurens Rätt meddelar att livsmedelskedjan Paradiset blir det första svenska företag som ställer sig bakom kraven i ”European Chicken Commitment”. Kraven innebär bland annat att kycklingar får gå utomhus och att de ska vara långsamväxande.
Läs mer...
Höger bakdel på tjur på slakteri ”hängde”
I dagarna upptäcktes på ett svenskt slakteri en tjur som inte kunde stödja på höger bakben. Enligt en officiell veterinär, OV, ”hängde” hela höger bakdel.
Läs mer...