Märkning av organ och slaktkroppar stämde inte överens på Skövde slakteri – föreläggande vid vite
Livsmedelsverket har i dagarna beslutat att lägga ett föreläggande mot Skövde slakteri i Skövde och förenat det med ett vite på 50 000 kronor. Anledningen är att myndigheten vid flera tillfällen påträffat organ vars märkning inte stämt överens med motsvarande märkt slaktkropp.

Gårdsslakteri får nobben av JK

Anställda på ÖoB i Enköping flydde från hotande person

Lysrör började brinna på slakteri – OV skadad

kIMG 4597
Föreläggande mot Risenta gällande kikärtor från fransk leverantör
Ett parti kikärtor från en leverantör i Frankrike har visat sig innehålla ... Foto: Livsmedelsverket.

50 procent av ungdomar vill förändra julbordet
Enligt en undersökning som läskjätten Coca-Cola låtit utföra bland 1 000 ungdomar från hela Sverige uppger 91 procent att julbordet är en tradition i hushållet. Men 50 procent vill förändra det på något sätt.

Omfattande stölder på SLU
Den senaste tiden har det varit omfattande stölder av datorer och maskiner på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Polisen har inte inlett några förundersökningar.

l85
Löfbergs optimerar kaffe och spar pengar åt kunder med ny bärbar utrustning baserad på Raspberry Pi
Kaffebolaget Löfbergs i Karlstad och maskintillverkaren 3TEMP i Arvika har tillsammans utvecklat en unik bärbar utrustning för att mäta partikelstorleken på malt kaffe. Apparaten kan användas för att förbättra smakupplevelsen för alla som själva maler kaffe. Och även på de stora kaffe- och restaurangkedjorna.

Arbetare på ICA:s lager i Västerås skadad
I dagarna träffades en arbetare på ICA:s lager i Västerås av ett fallande bärbalkstag. Det framgår av en anmälan.

Livsmedelsakademin får pengar för att motverka undernäring hos äldre
Det är vanligt förekommande inom vården att äldre inte får den näring de behöver. Orsakerna kan vara bland annat okunskap, bristande utbildning, eller försummelse, hos personalen. Nu meddelar organisationen Livsmedelsakademin i Malmö att man tillsammans med bland andra Kävlinge kommun, Orkla, Fazer Food Service, och Oatly, fått 1 480 000 kronor från innovationsmyndigheten Vinnova för att utveckla en strategi för att motverka undernäringen.

Kullager i köttbullar
En kund till grossisten Mårdskog & Lindkvist AB i Jönköping har i dagarna hittat ett kullager i köttbullar som är märkta ”köttbullar råa Bjursund”. Det har grossisten anmält till livsmedelskontrollen på Jönköpings kommun.

g20
Sugga skadades i gödselkanalen på KLS Ugglarps i Dalsjöfors
I mitten av förra månaden trampade en sugga i ett hål på golvet på slakteriet Ugglarps i Dalsjöfors och skadade sig. Det har en officiell veterinär, OV, rapporterat till länsstyrelsen. Foto: Livsmedelsverket.

Skyhög halt mögelgift i turkiska fikon
Sex ton fikon som importerats av en grossist i Kävlinge kommun har visat sig innehålla en skyhög halt av mögelgiftet Ochratoxin A. Det larmar nu Livsmedelsverket om i ett europeiskt livsmedelslarm.

la75
Hälsa för alla Sverige AB i Uppsala förbjuds att släppa ut Bio-Rödris och fem andra kosttillskott på marknaden
Sex kosttillskott som innehåller läkemedelsklassade ingredienser, däribland Bio-Rödris som innehåller 9.5 milligram monakolin K, stoppas av Uppsala kommun. Kommunen har i dagarna förbjudit kedjan Hälsa för alla Sverige AB:s butik i Uppsala att släppa ut dem på marknaden. Detta efter det att Läkemedelsverket kommit med ett utlåtande. Foto: Uppsala kommun.

bygge82
Lundbergs underleverantör agerar avvikande – och hänsynslöst mot hyresgäster
LEDARSTICK Spion. Det kallade företaget Jernberg och Laget Bygger AB, en underleverantör till det börsnoterade investeringsföretaget L E Lundbergföretagen Aktiebolag:s helägda dotterbolag Fastighets AB L E Lundberg, FoodMonitors reporter när denne nyligen undersökte förhållandena vid en pågående ombyggnation av en fastighet som tidigare bland annat inhyst företag kopplade till livsmedelsindustrin.

livsmedelsverket byggnad
Kosttillskottbolag rasar mot att Livsmedelsverket inte ändrat i Kontrollwiki
Högsta förvaltningsdomstolen konstaterade i en dom tidigare denna månad att Nacka kommun gjort fel när de lade ett saluförbud gällande kosttillskottet Vitamin D3 5 000 baserat på ett så kallat UL-värde. Nu rasar kosttillskottbolag mot att Livsmedelsverket inte ändrat i sina instruktioner till kommunerna, i myndighetens så kallade Kontrollwiki. Foto: Livsmedelsverket.

Anställd mordhotade i telefonsamtal om chef och ombudsman i Handels

Uppgifter: Personal på Compass Group i Sollefteå hotades med knivar
– kokande vatten kastades mot polis

Kund hjälper Circle K att ringa polis
I måndags ...

kDSC 0038
Konsumentverket riktar kritik mot Kockens för otillåtna hälsopåståenden
Kryddbolaget Kockens AB i Fjälkinge har använt otillåtna hälsopåståenden vid marknadsföring av kryddor i tidningar, på sin webbplats, och i sociala medier. Det menar Konsumentverket som riktar stark kritik mot bolaget.

Gärningsman på Netto i Kalmar
I dagarna ...

la85
Parti med aubergine från Dominikanska republiken stoppas
Ett parti med aubergine från Dominikanska republiken har visat sig innehålla ... Foto: Livsmedelsverket.

Konsument: Miele otrevliga efter det att ugnslucka exploderade
Tidigare denna månad exploderade luckan i en ugn från tillverkaren Miele. Ett 3-årigt barn skadades och började blöda. När konsumenten kontaktade Miele blev denne otrevligt bemött och dumförklarad. Detta enligt en anmälan i dagarna.

kDSC 0075
Kiwa återkallar delvis certifikatet för ekologisk produktion från Oatly

Pizzeria larmar om blyhagel i svensk kebab

SLU säljer sina aktier i HKScan

Två knivbeväpnade gärningsmän väntade ut tidlåset på ICA i Enköping
I dagarna gick det efter stängning in två rånare på matbutiken ICA i Enköping. De var beväpnade med kniv.

OKQ8 i Laxå rånades av knivbeväpnade män
I dagarna rånades butiken OKQ8 i Laxå av knivbeväpnade maskerade män. En av rånarna stank av alkohol.

Knivbeväpnade gärningsmän rånade Coop Nära på Tyresö
I dagarna tog sig tre rånare in i matbutiken Coop Nära på Tyresö. Personalen knivhotas.

la36
Föreläggande och förbud för turkisk grapefrukt på Everfresh
En analys som Livsmedelsverket i dagarna låtit göra har visat att ett parti turkisk grapefrukt av sorten Star Ruby innehåller ett bekämpningsmedel långt över gränsvärdet inom EU. Därför vidtar nu myndigheten åtgärder mot grossisten Everfresh AB i Helsingborg som tagit in frukten till Sverige. Foto: Livsmedelsverket.

t20