slakt23
Hudskadade nötdjur på HKScan
I dagarna upptäckte en officiell veterinär, OV, på slakteriet HKScan i Linköping hudskador på 5 nötdjur. Det framgår av en anmälan. Bilden: Ett av de skadade djuren. Foto: Livsmedelsverket.

kIMG 1189
Usel skyddsutrustning på Länsstyrelsen Kalmar län utsätter djurskyddshandläggare för risker
LEDARSTICK Som FoodMonitor berättat om tidigare så fungerar inte djurskyddet på Länsstyrelsen Kalmar län. Nu kommer uppgifter om att personalen utsätts för oacceptabla risker och skadas när de är ute på uppdrag. Bilden: Halvmask med filter som skyddar mot ammoniak.

S20
Svensk Handel: Handlarnas brottsutsatthet ligger kvar på höga nivåer
Fyra av tio handlare har utsatts för brott den senaste tiden. Var tredje butik var utsatt för stöld senaste veckan. Och var femte handlare har drabbats av hotfullt beteende från besökare eller kund den senaste månaden. Detta enligt branschorganisationen Svensk Handels Trygghetsbarometer för andra kvartalet 2019. Foto: Svensk Handel.

a81
Fruktpatrullen AB ska överklaga Stockholms stads förbud om att släppa ut ekologiska livsmedel på marknaden

Gärningsman till kioskanställd: ”Sug av mig, please please”
I dagarna trängde det sig, som det beskrivs, in en utländsk man i en kiosk i Linköping. Mannen ville bli sexuellt tillfredsställd.

Allvarligt tillbud på Guldfågeln
Tidigare denna månad inträffade det ett allvarligt tillbud på slakteriet Guldfågeln i Mörbylånga. Det framgår av en anmälan till Arbetsmiljöverket.

s82
Grossisten SM Group AB varnar FoodMonitor för att skriva om deras inblandning i rått-skandalen i Bromma
Som FoodMonitor berättat om tidigare så lade Stockholm stad i dagarna ett förbud mot grossisten Syrico Gross AB i Bromma efter det att allvarliga avvikelser upptäckts. Det handlade bland annat om en död råtta, rikligt med råttspillning, och söndergnagda livsmedelsförpackningar. Men det finns ytterligare en grossist i de aktuella lokalerna – SM Group AB. En talesperson för det bolaget varnar nu FoodMonitor för att skriva om dem. Annars kan det hända saker. Bilden: Ur Stockholms stads förbud.

Efter avslöjande – butikschef på Coop Värmland öppet fientlig mot FoodMonitor
LEDARSTICK Som FoodMonitor berättat om tidigare så står inte allt rätt till på matbutiken Coop Värmland Herrhagen i Karlstad. Nu visar en butikschef öppet sin fientlighet mot FoodMonitor. Det är beklämmande.

cDSC 0003
Ny skatt på plastpåsar i Sverige ett kraftigt slag i luften
KOMMENTAREN Sverige är ett föregångsland när det gäller miljön. Men ibland kan politikernas iver att marknadsföra sig som miljökämpar gå till överdrift. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har enligt uppgift sagt till Tv-kanalen TV4 att det ska läggas en ny skatt på 3 kronor på varje plastpåse i dagligvaruhandeln. Men problemet med plaster i miljön – jag tänker bland annat på de stora ”plastöarna” som driver omkring i Stilla havet – är inte handeln i Sverige – det är istället producenter och konsumenter i Asien och Afrika.

Arla lär svenskarna hur man vispar till perfekt grädde
Mjölkbolaget Arla meddelar att man märkt att det finns en viss osäkerhet bland svenskarna över hur de ska få till perfekt vispad grädde. Därför går man idag ut med praktiska tips och råd.

p83
Polisens volontärer nu vid Systembolaget
KOMMENTAREN Man har tidigare stött på dem emellanåt vid större evenemang – polisens volontärer. Nu ser vi dem även vid bland annat Systembolaget. De är där för att synas och därigenom öka säkerheten. Det är en trevlig utveckling. Även också för att de – åtminstone en del av dem – är utmärkt utrustade för krissituationer. En av volontärerna visade upp för FoodMonitor vad han hade med sig.

Tillbud: Anställd på HKScan blev instängd i rökskåp
I dagarna inträffade det ett fel i ett av de rökskåp som finns i slakteriet HKScans anläggning i Linköping. En anställd blev instängd.

Fazer vill förvärva Kaslink
Livsmedelsföretaget Fazer meddelar att man har avtalat om att förvärva matföretaget Kaslink i Finland. Anledningen är att Fazer vill påskynda ”sin omvandling till att bli ett modernt hållbart livsmedelsföretag”. Kaslink är en expert inom havreprodukter.

Atria satsar på export
Livsmedelsföretaget Atria Sweden i Sköllersta meddelar att man satsar på ökad export. Bolagets främsta exportprodukter är snacksalami och olika typer av tapaskoncept. Man har en målsättning att ta sig in på två till tre nya marknader per år.

Växjö kommun bekräftar avvikelse på pizzeria som säljer pizzan ”Vegan special” innehållandes animaliska ingredienser
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har en pizzeria i Växjö, Pizzeria Palermo, marknadsfört och sålt pizzan ”Vegan special” innehållandes animalisk ost. En konsument larmade. Nu har livsmedelskontrollen på Växjö kommun gjort ett kontrollbesök och kan bekräfta avvikelsen.

Ny personuppgiftsincident på SLU – uppgifter om tusentals personer ligger öppet på nätet

an72
Stockholms stad: Död råtta, råtturin, och söndergnagda förpackningar, på godisgrossisten Syrico Gross AB i Bromma
I dagarna tog livsmedelskontrollen på Stockholms stad emot en anonym anmälan som gällde allvarligt snusk på godisgrossisten Syrico Gross AB i Bromma. Livsmedelskontrollen på Stockholms stad undersökte saken och kunde bekräfta uppgifter. Nu har grossisten förbjudits att släppa ut livsmedel på marknaden. Förbudet förenades med löpande vite om 100 000 kronor och gäller även om det överklagas. Bilden: Den döda råttan. Foto: Stockholms stad.

Facket vill att Arbetsmiljöverket agerar mot Dahls bageri
Ett regionalt skyddsombud på fackförbundet Livs har nyligen begärt att Arbetsmiljöverket ska lägga ett föreläggande eller förbud mot bageriet Dahls bageri i Mölndal. Det handlar om att Dahls bageri, enligt facket, istället för att laga en ventilationsanläggning låter personalen bära engångsmasker. Bolaget slår ifrån sig helt.

nIMG 1117
NWT:s oroande konkursansökningar i krogbranschen
LEDARSTICK Ägarna i NWT-koncernen, där tidningen Nya Wermlands-Tidningen ingår, har ekonomiskt sett varit sagolikt framgångsrika. Många konkurrenter avundas dem. Samtidigt är NWT:s affärer med företag i krogbranschen oroande.

Nytt skyddsombudsstopp på Gottsunda Centrum – ordningsvakter i fara under skottlossning
Situationen med våldet på Gottsunda Centrum har eskalerat så mycket att ett skyddsombud denna vecka känt sig tvingad att lägga ett nytt skyddsombudsstopp. Det framgår av en anmälan till Arbetsmiljöverket.

"Ge mig pengarna" – rån på Netto Hageby

Stamkund blev medvetslös på toalett på Espresso House

Robot på Pågen touchade arm

ko79
Nöt med skador på svansen fortsätter att ankomma Gotlands Slagteri
LEDARSTICK Tidigare denna vecka levererades ännu ett nöt med en skadad svans till slakteriet Gotlands Slagteri i Visby. I detta fall handlade det om en kviga. Något är allvarligt fel troligtvis hos transportören eller den aktuella djurbonden. Foto: Livsmedelsverket.

Skulle dra huden av en sugga
– knivskar sin arbetskamrat

baDSC 0023
Barilla ansöker om att få använda konventionell jäst till ekologiskt knäckebröd

Veterinär anmäler sexuella trakasserier utförda av slaktare – slaktkropp av sugga användes
Tidigare i år utsattes enligt uppgift en officiell veterinär, OV, för sexuella trakasserier på sin arbetsplats på ett slakteri i Södra Sverige. Flera slaktare ska ha varit inblandade. Det finns också uppgifter om att en slaktkropp av sugga och ordet hora använts.

k31
Plan B Bevakning AB hotade med att föra med sig FoodMonitors reporter
LEDARSTICK Idag gick en reporter på FoodMonitor och handlade i en butik på Herrhagen i Karlstad som tillhör butikskedjan Coop Värmland. Det handlades en mellanmjölk, en creme fraiche, en Marabou helnöt, en Vego chili sin carne, samt en Tortilla nacho. Reportern betalade i Coops självbetjäning. Inköpet kontrollerades noga. Reportern går sedan långsamt mot sitt kontor. Efter flera kvarter kommer det plötsligt fram en man.

Kronägg måste destruera 168 550 ägg – vill ha ersättning från Jordbruksverket

an78
Är pelledjur ett bra försvar mot anklagelser om djurplågeri?
KOMMENTAREN Pelledjur. Så kallar djurbönder de djur som man tycker ”haft lite otur i DNA-lotteriet” och ”inte växt som de skulle”. Men är det ett bra försvar mot anklagelser om djurplågeri? Den frågan har Kalmar tingsrätt att besvara i sommar. Bilderna på slaktsvinet. Foto: Livsmedelsverket. Bilden på ungdjuren. Foto: Länsstyrelsen.

t20