apIMG 2344
Antikroppar mot farlig parasit vanligare bland KRAV-grisar
Förekomsten av antikroppar mot parasiten Toxoplasma gondii hos grisar som är uppfödda i Sverige enligt KRAV:s regler är 8 procent. Motsvarande siffra för konventionellt uppfödda grisar är 1 procent. Parasiten kan orsaka allvarliga sjukdomar hos människor, om inte kött från drabbade grisar hettas upp tillräckligt. Det meddelar Jordbruksverket.
”Förekomst av antikroppar är ett indirekt bevis på att grisen också bär på parasiten i sina vävnader ”, skriver myndigheten i en kommentar.
"Resultaten visade också att den ökade förekomsten hos KRAV-grisar främst var förknippad med betesgång, och att varje månads förlängning av betesperioden ökade risken för grisen att bli infekterad."
Människor som infekteras kan bli allvarligt skadade.
”Hos människor kan en infektion under graviditet leda till allvarliga skador hos barnet, exempelvis hjärnskador eller blindhet. Toxoplasmainfektion kan också ge upphov till en inflammation i hjärnan hos människor med nedsatt immunförsvar. På senare tid har infektionen även diskuterats i samband med en del psykiatriska tillstånd, exempelvis schizofreni.”
Jordbruksverket visar också på resultat som säger att antikroppar mot parasiten är mycket vanligt förekommande bland vildsvin i Sverige.
/FoodMonitor
FoodMonitor-Fakta:
De siffror gällande antikroppar som Jordbruksverket hänvisar till finns beskrivna i en doktorsavhandling av Camilla Wallander på SLU med titeln ”Toxoplasma gondii in wild and domestic pigs, Sus scrofa and scrofa domestica, in Sweden - food safety aspects”.
Doktoranden ska försvara sin avhandling den 11 mars på SLU i Uppsala.