koIMG 2351
Unikt agerande av KO: Totalt 1 550 000 kronor i kvarstad mot tre elbolag
Stockholms tingsrätt har i dagarna beslutat att lägga kvarstad mot elbolagen Svenska Elbolaget Försäljning AB i Oslo, Nytel i Sverige AB i Johanneshov, och STB Svenska telebolaget AB i Stockholm. Detta efter ett unikt agerande av Konsumentombudsmannen, KO, som fick till ett avgörande utan att först upprättat ärenden mot bolagen. På det sättet blev de inte förvarande. I helgen har Kronofogden fryst tillgångar hos bolagen.
ko59– Det här är ett helt nytt sätt att jobba på som vi har gjort. Det här är inte normala bolag. Det här är extremt oseriösa bolag. Då såg vi att det här är en möjlighet vi kan utnyttja för att kunna dels säkra marknadsföringsavgiften och dels försöka komma åt dem för att få stopp på dem, säger Carolina Andersson (bilden, foto: Konsumentverket), processråd på KO-sekretariatet.
– Det som har hänt är att Kronofogden har säkrat en del pengar. Vi kan inte gå ut med några summor. Det vi gjorde det var att ansöka om kvarstad innan vi egentligen hade varslat bolagen om att vi hade öppnat ärenden.
Enligt Carolina Andersson så var det viktigt att få till kvarstaden och frysa bolagens tillgångar utan att de blev förvarnade. Annars flyttar de bara sina tillgångar.
– Det är så de har agerat hela tiden. De har startat nya bolag avslutat dem försatt dem i konkurs och sedan så startar man upp något nytt och lurar fler konsumenter,
Kan man säga att de är fulsäljare?
– Ja, i alla högsta grad. De är väldigt fula.
Domstolen gick i stort sätt på KO:s linje men satte ner kvarstaden en del.
För Svenska Elbolaget Försäljning AB ville KO ha en kvarstad på en miljon kronor. Tingsrätten dömde att kvarstaden skulle ligga på 350 000 kronor.
Svenska Elbolaget har 33 anmälningar mot sig hos Konsumentverket. Många från personer som är 80-90 år gamla och deras anhöriga.
För Nytel i Sverige AB ville KO också ha en miljon kronor. Tingsrätten beslutade om 700 000 kronor i kvarstad.
Även Nytel i Sverige AB, med 29 anmälningar mot sig, har enligt KO haft 80-90 år gamla personer som måltavlor.
För STB Svenska telebolaget AB ville KO även där ha en miljon kronor i kvarstad. Det blev 500 000 kronor.
Även STB Svenska telebolaget har enligt KO haft äldre som måltavlor.
Vad blir nästa steg för KO i det här ärendet?
– Det vi måste göra nu det är att komma in med stämningsansökan inom en månad. Så det jobbar jag med nu. För annars förfaller kvarstaden, säger Carolina Andersson.
/FoodMonitor
DENNA ARTIKEL UPPDATERAS LÖPANDE
Vd:n i Svenska Elbolaget Försäljnings AB välkomnar granskningen.
”Vi har tagit del av handlingarna, välkomnar en granskning och ställer oss oeniga mot konsumentverkets påståenden. I övrigt kommer vi inte kommentera ärendet så länge vi befinner oss i en rättsprocess”, skriver han i en kommentar, enligt tidningen Värmlands Folkblad.