Konsument anmäler Kostdoktorn för ”vilseledande marknadsföring gällande LCHF som bantningsmetod”
Påstår kostdoktor.se att man kan äta hur mycket LCHF som helst och ändå gå ner i vikt? Och är det i så fall vilseledande? Det har Konsumentverket att ta ställning till efter det att en konsument i dagarna gjort en anmälan. Kostdoktorn.se kommenterar nu anmälan.
”Jag har hört mycket gott om dieten lchf, att man går snabbt ner i vikt och får lugnare mage. Båda två sakerna var intressanta för mig så jag bestämde mig för att testa. Den site som jag hamnade på där jag fick det mesta av min information var kostdoktorn.se. När jag efter bara en vecka eller två märkte att jag redan gått UPP ett till två kilon, förändringar i vikt som vanligen tar mig ett halvår typ, så började jag läsa noggrannare och leta efter tips på vad som kunde vara fel. Då visade det sig att citatet du kan äta hur mycket som helst inte stämmer, utan att jag i själva verket förväntas äta mycket mindre än vanligt. Jag tänkte att det kanske var jag som läst slarvigt och bara sett det jag ville se från start, och nu när jag läser reklamen igen med mina nya ögon så ser jag ju att det ofta hintas om detta med att äta mindre, framför allt säger dem att jag inte kommer VILJA äta lika ofta som annars eftersom jag kommer känna mig mätt tidigare. Men jag har uppenbarligen velat äta för mycket då, och eftersom jag inte förstått att jag var tvungen att begränsa mig så har jag ätit på lika ofta som vanligt. Att äta sig mätt uppfattade jag som att jag kan fortsätta äta lika mycket som vanligt. Och jag antar att marknadsföring kan anklagas för att vara vilseledande även om den inte regelrätt säger felaktiga saker. Jag har dessutom hittat åtminstone ett ställe nu i efterhand där de marknadsför sig med att bokstavligen säga att jag kan äta hur mycket som helst och ändå gå ner i vikt”, skriver konsumenten i sin anmälan till Konsumentverket.
Konsumenten skickade i samband med sin anmälan även in en skärmdump från dietdoctor.com som är en sajt som är kopplad till kostdoktorn.se. 
Där står bland annat i samband med " The 2-Week Low-Carb Challenge": 
"The meal plan is not only simple – you´ll only do real cooking once a day – but also delicious. And you can eat as much as you want, no calorie counting required!". 
Så här svarar kostdoktorn.se idag på anmälan:
”Ett flertal studier visar att personer på lågkolhydratkost går ner lika mycket eller mer i vikt utan kaloribegränsning, jämfört med andra kostråd, även om de senare begränsar kaloriintaget.
Flera av dessa studier finns länkade här: http://www.kostdoktorn.se/vetenskap
En svensk statlig expertutredning via SBU kom 2013 fram till att lågkolhydratkost på detta vis ger minst lika mycket viktnedgång som andra råd, och mer viktnedgång under första tiden medan försökspersoner håller sig bra till råden.
Länk: Lågkolhydratkost ger snabbare viktminskning än andra dieter
Naturligtvis innebär detta ingen garanti att alla går ner i vikt genast. Några sådana garantier kan inte lämnas för några kostråd”, skriver Andreas Eenfeldt på kostdoktorn.se i ett mejl till FoodMonitor.
/FoodMonitor